Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
MATSVINNET

Var femte matportion slängs

Publicerat onsdag 12 oktober 2016 kl 06.00
"Vi vet inte hur mycket som slängs egentligen"
(1:25 min)
Matilda Karlsson lär ut Göteborgmodellen för minskat matsvinn i Kulturhuset Vingen i Torslanda
Matilda Karlsson lär ut Göteborgmodellen för minskat matsvinn i Kulturhuset Vingen i Torslanda Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio

600 ton mat slängs i Göteborgs storkök. Man uppskattar att staden förlorar 38 miljoner varje år. Nu satsar man på Göteborgsmodellen, där 600 storkök ska utbildas i att mäta och kontrollera sitt matsvinn.

Som P4 Göteborg rapporterade om igår så har hushållens matsvinn minskat i Göteborg på senare år. Men det finns fortfarande mycket att göra både när det gäller hushåll och storkök.

Matilda Karlsson är en av de sex utbildarna som nu ska lära ut modellen till storköken.

– Vi har märkt att man redan gör mycket, men det går att bli mycket bättre.

I Torslanda går diskussionerna varma på utbildningen som Matilda Karlsson håller i för personal från olika kök i Västra Hisingen. De går igenom allt från inköp och menyplanering till resthantering.

Enligt uppskattningar från Naturvårdsverket försvinner var femte portion som matsvinn i storköken. I Göteborg skulle det motsvara 4 miljoner portioner på ett år.

Christina Linnerhag, projektledare för Göteborgsmodellen för minskat matsvinn, menar att det viktigaste nu är att få koll på hur stort matsvinnet är i verkligheten och för att veta om modellen har effekt måste samtliga kök nu rapportera sitt svinn.

– Sen kommer vi göra en mätning 2018, och då hoppas vi på att vi kommer se en halvering från det vi ser nu.

Lyckas man begränsa matsvinnet så hoppas staden på att man kan spara både tid och pengar vilket betyder att köken kan laga mer mat från grunden och använda mer ekologiska råvaror. Ett av de stora problemen som orsakar matsvinn idag är bristande dialog mellan tillagningskök och mottagningskök, vilket man hoppas att mätningen nu kan få bukt med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".