Robert Johansson Räddningsmissionen
1 av 2
Robert Johansson på Räddningsmissionen visar runt i deras nya lokaler Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio
Frukostflingor på hög
2 av 2
Frukost är det som behövs allra mest berättar Robert Johansson på Räddningsmissionen Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio
MATSVINNET

(V): Inför slängförbud i mataffären

"Sätter vi press på handeln så kommer lösningar uppstå"
1:42 min

Ungefär 20 procent av Sveriges utsläpp kommer från livsmedel och matavfall. Just nu behandlas en motion i riksdagen, som handlar om förbud för butiker att slänga mat. 

Att mataffärer donerar sitt svinn till välgörenhet görs redan i Frankrike där det finns en särskild lag som reglerar detta.  Även Italien utreder om man ska införa ett liknande system.

Det här har Göteborgaren och  riksdagsledamoten Hans Linde från Vänsterpartiet tagit fasta på i en motion. Han vill utreda möjligheterna att för en lag som gör att mataffärerna måste donera matsvinnet till välgörenhet.

- Sätter vi press på handeln så kommer säkert många kreativa lösningar uppstå där man antingen jobbar med välgörenhetsorganisationer eller hittar modeller där maten säljs och konsumeras i tid, säger han till P4 Göteborg.

Men Karin Brynell, VD på Svensk dagligvaruhandel håller inte med om att en lag skulle behövas.

- Vi har tittat på den lagen som finns i Frankrike, men vi ser att majoriteten av våra medlemmar, alltså nästan alla stora livsmedelsaffärer redan har ett sånt här arbete. Så en lag kommer inte förändra så mycket.

I och med att Sverige nyligen godkänt miljöavtalet från Paris står man inför många utmaningar, där matsvinnet har en viktig roll. På branschorganisationen Livsmedelsföretagen ser man fler och fler initiativ för att minska matsvinnet, som i dagsläget till viss del blir till biogas eller djurfoder. Men också fler som sluter avtal med hjälporganisationer.

Robert Johansson på Räddningsmissionen hoppas att fler vill dela med sig av sitt matsvinn.

- Det är en win-win situation för alla, säger han.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".