Stora Teatern. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Stora Teatern. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Kulturprojekt kan ställas in på grund av underskott

Förvaltningsdirektören: "Vi har inte fått ersättning"
1:07 min

Kulturförvaltningen i Göteborgs budgetförslag för 2017 har ett underskott vilket får konsekvenser för kulturutbudet i Göteborg.

Det är bland annat lönekostnader i samband med Västlänkens konstsatsningar som inte kan täckas upp av det kommunala bidraget.

Konsekvensen blir bland annat att stora teaterns projekt Artist in Residence får maka på sig ännu ett år.

– Vi har inte fått ersättning för arbetet med västlänken och i arbetet med västlänken så jobbar vi inom planprocesserna och med konstarbetet, säger Anna Rosengren, förvaltningsdirektör för Kulturförvaltningen.

Av de 390 400 000 kronor som kommunfullmäktige tilldelat förvaltningen saknas bland annat resurser för lönekostnader som rör kultursatsningar inom västlänksbygget. 

– Vi har fått göra en omfördelning inom budget och har presenterat en budget i underskott, säger Anna Rosengren.

Kulturförvaltningens budgetförslag för 2017 har ett underskott på 2,5 miljoner och på tisdag ska Kulturnämnden titta på budgeten för att bland annat besluta om de ska ansöka om att budgetera underskottet själva.

Det innebär att Stora teaterns konstnärsprojekt Artist in Residence sannolikt inte blir av nästa år heller.

– Det återstår att se hur vi hanterar detta ärende. Jag tror inte det blir pengar för Artist in Residence år 2017 heller, säger Mariya Voyvodova (S), ordförande i Kulturnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".