kvinnoansikte
Monica Burman var med och kartlade hur många det är som lever i en våldsam relation, men som inte vågar lämna på grund av rädsla för att utvisas ur landet. Foto: Shamiram Demir/Reporter P4 Göteborg

Kvinnor stannar i våldsamma relationer trots stödlagar

Monica Burman: "Det är så oförutsägbart"
1:32 min

Många våldsutsatta kvinnor med tillfälligt uppehållstillstånd stannar i den våldsamma relationen för att ansöka om permanent uppehållstillstånd, trots att det finns stöd att få.

Det är få som ansöker om att få stanna i Sverige med stöd av den så kallade våldsregeln i utlänningslagen. Detta trots att flera tusen kvinnor lever med en våldsam man, det menar Monica Burman, universitetslektor vid Juridiskt forum vid Umeå universitet.

– Det är så oförutsägbart hur det går och det är svårt att få uppehållstillstånd grundat på våld. På grund av att vi har de här väldigt knepiga kriterierna. Att våldet måste vara relativt allvarligt och att hon inte får ha lämnat honom för tidigt, säger Monica Burman.

År 2012 kartlade socialdepartementet hur många kvinnor som var nya i landet och som levde med någon som var våldsam mot dem i hemmet.

Monica Burman var en av experterna som deltog i kartläggningen som gjordes på uppdrag av socialdepartementet.

Utredningen visade att flera tusen kvinnor lever i hem där våld och hot förekommer, men att de inte vågar lämna mannen eftersom de är oroliga för att utvisas ur landet.

P4 Göteborg har fått siffror från migrationsverket som visar att det hittills i år gjordes 27 ansökningar och förra året totalt 43 ansökningar av personer som ville stanna med stöd av våldsdelen i utlänningslagen.

Alldeles för få i relation till den stora mängden som borde använda sig av lagen, menar Monica Burman som menar att få har tilltro till lagen och därför inte använder sig av den.

– Därför söker de inte uppehållstillstånd på den grunden. Utan de försöker gå andra vägar för att se, kan jag få uppehållstillstånd genom att till exempel skyndsamt flytta ihop med en ny svensk man, säger Monica Burman.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".