Ensamkommande kan bli ny grupp av hemlösa

1:46 min

Runt ett par hundra ensamkommande ungdomar i Göteborg riskerar att att få utvisningsbeslut den närmaste tiden. Från kommunen oroas man att detta kommer leda till att ungdomarna gömmer sig. 

Migrationsverket har nu börjat handlägga ärenden från förra årets flyktingvåg. Det finns en risk att många av de ensamkommande ungdomar som fått utvisningsbeslut ändå väljer att stanna och gömma sig i Göteborg. Något som Marie Larsson från Social resursförvaltning känner stor oro för.

- Vi är ju oroade, vi har inte varit i den här situationen tidigare att ungdomar i den här omfattningen kommer få avvisningsbeslut. 

Marie Larsson på Social resursförvaltning säger också att de här pojkarna riskerar att hamna i ett utanförskap med kriminalitet, missbruk och även prostitution. Därför tittar man nu inom Göteborgs stad hur man på bästa sätt kan hantera situationen som kan uppstå.

- Det första är att vi samarbetar med Migrationsverket att förbereda de här ungdomarna på hur framtiden ser ut. Det andra är att vi förbereder oss om den här gruppen hamnar vid sidan om och utan tak över huvudet att vi försöker hitta sätt att ge de stöd på det sättet som vi nu kan, säger Marie Larsson.