Karta över storregioner.
Landstingsstyrelsen i Värmland har sagt ja till att Västra Götaland och Värmland ska bilda region.

Värmlands-ja till storregionen Västra Götaland

Ulric Andersson: "Det känns ju jättebra"
0:56 min

Under tisdagskvällen blev det klart att landstingsfullmäktige i Värmland sade ja till att bilda region med Västra Götaland. Det var en klar majoritet som stöttade förslaget. 


I ett extrainsatt landstingsfullmäktige under tisdagskvällen sade landstingsstyrelsen ja till att bilda region med Västra Götaland och därefter beslöt sig också landstingsfullmäktige att stödja regionbildningen.

– Ja, det är klart att jag tycker att det är viktigt eftersom jag har haft den inställningen under väldigt lång tid. Det känns ju jättebra. Det sänder också en positiv signal till Västra Götaland som också varit väldigt positiv. Det underlättar ju den fortsatta diskussionen om det nu är så att det kommer att bli ett beslut i riksdagen kring den här frågan, säger Landstingsrådet och socialdemokraten Ulric Andersson.

Det var en klar majoritet som stöttade förslaget om att Värmland ska bilda storregion med Västra Göstaland. 43 röstade för medan 38 röstade mot, Fredrik Larsson är moderaternas landstingsråd:

– Jag tycker givetvis att det här är jättetråkigt. Jag tillhör ju de som tycker Värmland ska fortsätta själva som ett eget län och ett eget landsting. Så det är klart att det är en besvikelse.

Men Västsvenska Handelskammaren och Göteborgs Stad avvisar förslagen om en sammanslagning med Värmland och ser det som mer naturligt att gå ihop med Halland, det skriver Göteborgs-Posten idag. Fler riksdagspartier säger nej till storregioner nu Liberalerna - rapporterar Ekot idag.

Regeringen har bjudit in Alliansen och vänsterpartiet till samtal om hur storregioner ska kunna införas. Men Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna är emot.

Sex storregioner är föreslagna att ersätta landets nu 21 län. Tre av de nya storregionerna, Norrland, Svealand och Västra Götaland ska kunna bildas redan i januari 2019. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".