Telecom Ericsson och Ekonomiekots chef Anders Billing
Ekonomiekots chef Anders Billing säger att läget för Ericsson är värre än väntat. Foto: TT/Sveriges Radio

Krisdrabbade Ericsson vinstvarnar och aktien störtdyker

Ekonomiekots chef Anders Billing om läget för Ericsson
1:19 min

Krisdrabbade Ericssons resultat för tredje kvartalet blir betydligt lägre än väntat, meddelar bolaget. Försäljningen rasade med 14 procent.
När Stockholmsbörsen öppnade dök aktien med över 15 procent.

– Tredje kvartalets resultat är betydligt lägre än vad vi väntat oss, och avviker från vad vi tidigare har kommunicerat när det gäller marknadsutvecklingen, säger Ericssons tillförordnade vd Jan Frykhammar under en telefonkonferens om vinstvarningen.

Rörelseresultatet minskade till 0,3 miljarder kronor, att jämföra med 5,1 miljarder kronor motsvarande period i fjol, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

Ericsson skriver i ett pressmeddelande att resultatet för tredje kvartalet 2016 kommer bli betydligt lägre än bolagets förväntningar. De negativa industritrenderna från första halvåret 2016 har fördjupats, vilket påverkar resultatet för det tredje kvartalet 2016, primärt inom segment Networks, enligt Ericssons pressmeddelande.

Nordnets sparekonom Joakim Bornold, som följt Ericsson under en längre tid, säger till TT att prognoserna och förväntningarna som är satta på Ericsson inför rapporten var lågt ställda, riktigt lågt ställda till och med. Att man skulle överraska på den negativa sidan, det kommer som en rejäl överraskning för mig.

– Det är värre än väntat, säger Ekots Anders Billing och det understryker behovet av en ordinarie vd, menar han.

På frågan om ytterligare sparåtgärder krävs svarar Jan Frykhammar först att Ericsson nu fokuserar på att genomföra de neddragningar som har presenterats tidigare.

– Men eftersom vi är i en situation där volymerna faller så måste vi naturligtvis justera kostnaderna. Det står klart, säger Frykhammar till TT.

– Vi kan ge mer detaljer om detta senare, men det är givet.

Bara häromveckan varslade Ericsson 3 000 anställda i Sverige. Frågan är om företaget kommer att vidta ytterligare åtgärder efter det här beskedet.

– Ericssons ordförande sa i Ekot förra veckan att han trodde att det skulle räcka. Men vi får se. Det här bådar inte gott, säger Anders Billing.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".