Bob Dylan leende från en scen
Från en konsert i Los Angeles i januari 2012 Foto: AP Photo/Chris Pizzello,

Överraskande val av årets Nobelpristagare

"Ingen har på allvar trott att han skulle få priset"
2:38 min

Oväntat men roligt. Det var reaktionen från flera göteborgare efter nyheten om att Bob Dylan tilldelas Nobelpriset i litteratur. 


Gabriel Byström är numera kanalchef för P4 Skaraborg, han har tidigare varit kulturchef på Göteborgs-Posten.

– Valet av Bob Dylan var om än inte en chock så i alla fall var det en stor överraskning. Ingen har på allvar trott att han skulle få det. Det är ett val som många har olika åsikter om och det kommer säkert diskuteras under lång tid framöver, säger han.

Det var alltså den 75-årige sångaren och låtskrivaren Bob Dylan som fick priset. Den skrällen meddelade Svenska Akademien under torsdagen. 

Ständiga sekreteraren Sara Danius i Börssalen läste för andra året i rad läste upp motiveringen inför världspressen.

Nobelpriset i litteratur går till Bob Dylan "som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen", skriver Svenska Akademien i sin motivering.

– Dylan skriver en örats poesi. Den ska framföras men om man går tillbaka till de gamla grekerna så var det också en poesi som skulle framföras, säger Danius till SVT.

Hon säger också att beslutet fattades med "stor enighet".

Den 75-årige rockpoeten Bob Dylan har under många år förekommit i förhandsspekulationerna men få har sett honom som en seriös kandidat till priset. Dagens besked var därför en riktig skräll från Akademien. Att priset ges till en låtskrivare och sångare är helt unikt och får ses som en ny riktning.

Dylan får ta emot priset och hyllningarna i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december. Summan är på åtta miljoner kronor.

Dylan har tidigare belönats i svenska sammanhang. År 2000 tog han emot Polarpriset ur kungens hand.

Förra året var det den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj som tilldelades priset.

Till sin hjälp i Nobelarbetet har Svenska Akademien haft en Nobelkommitté som består av 4-5 akademiledamöter valda tre år i taget. De presenterade den preliminära kandidatlistan med cirka 20 namn för Akademien redan i april.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".