Afghaner demonstrerar mot befarade utvisningar.
1 av 2
Afghaner demonstrerar på Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
Demonstration mot utvisning av asylsökande afghaner.
2 av 2
Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Demonstration mot utvisning av asylsökande afghaner

"Vi är inte nöjd över beslutet"
1:38 min

Hundratals demonstrerade i dag i centrala Göteborg mot utvisning av asylsökande afghaner. Detta efter ett nytt återtagandeavtal, som ger Sverige rätt att tvångsutvisa personer som inte får asyl och vägrar lämna landet.

Demonstrationen anordnades av Kawthar kulturell förening, som vill att den svenska staten ska ändra asylpolitiken och upphäva de nya lagarna. 

Föreningen menar att man skickar tillbaka människor till en krigszon och tycker att den svenska staten borde ta mer hänsyn till det rådande läget. 

– Vi är inte nöjd över beslutet. Det är inte säkert i Afghanistan och det är inte en säker plats för barn, säger Abdul, som är aktiv i föreningen. 

Afghaner är den näst största gruppen av asylsökande både i EU och i Sverige. Sedan förra året har över 42 000 sökt asyl i Sverige.

Enligt Abdul är det ungefär 3 000 afghaner i Göteborgs kommun som kan beröras av beslutet. 

Det var förra veckan i Bryssel som den svenska och den afghanska regeringen skrev på det nya återtagandeavtalet, som gör det möjligt att tvångsutvisa hundratals afghaner som inte får asyl och vägrar lämna landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".