Bildmontage av ljus och blommor vid en minnesplats i Trollhättan samt polisens avspärrningsband framför skolan.
Totalt har det kommit in 29 ansökningar om ersättning till Brottsoffermyndigheten efter attacken på Kronans skola i Trollhättan. Foto: Adam Ihse/TT

Anhöriga får ersättning efter attacken på skola i Trollhättan

Ersätts för psykiskt lidande och personskada
1:52 min

De första beskeden har nu kommit från Brottsoffermyndigheten om ersättning till brottsoffren efter skolattacken i Trollhättan för snart ett år sedan.

Det är anhöriga till den elev som mördades som får ersättning med 25 000 kronor per person.

– Det handlar om ersättning till de anhöriga som mördades vid den här händelsen och det gäller ersättning för det psykiska lidande, den personskada som de drabbats av och det är ersättning för sveda och värk, säger Per Jonsson, jurist vid Brottsoffermyndigheten.

Totalt har det kommit in 29 ansökningar om ersättning till Brottsoffermyndigheten efter attacken på Kronans skola i Trollhättan. Det var den 22 oktober förra året som en maskerad gärningsman gick in på skolan och mördade tre och skadade en elev svårt.

Det är 10 personer, föräldrar och syskon till den elev som mördades som fått besked i dag om en ersättning på 25 000 kronor var.

Summan grundas på en praxis enligt Högsta Domstolen på 50 000 kronor men tidigare har familjen även fått ersättning via sin hemförsäkring.

Förutom anhöriga har det också kommit in ansökningar från elever, personal och de poliser som var först på plats vid attacken och på Brottsoffermyndigheten tror man att det kommer komma in ännu fler krav på ersättning.

– Det är så att det finns några i utredningen som tydligt har blivit utsatta för brott som ännu inte sökt ersättning säger Per Jonsson.

Ett år efter attacken mår många av lärarna på skolan fortfarande dåligt. Samtliga av Lärarförbundets medlemmar, 27 stycken, som var på plats på skolan den dagen har lämnat in ansökan om ersättning för arbetsskada till försäkringsbolaget AFA. Hittills har 10 fått avslag och bara en fått ansökan godkänd.

– Våra medlemmar uppvisar symtom som typiska brottsoffer. Det har drabbat dem socialt. Psykiskt och fysiskt mående har också försämrats och det är viktigt att få ett erkännande, att jag har blivit utsatt och det är inget att skämmas över, säger Jenny Andersson, ordförande för Lärarförbundet i Trollhättan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".