Två bilder syns samtidigt. Den vänstra är en skärmdump på elever som sitter vid skolbänkar, längst ned står rubriken: Omfattande ogiltlig frånvaro i Sveriges grundskolor. Den högra bilden föreställer en kvinna forograferad rakt framifrån. Hon har en vit tröja på sig och tittar rakt in i kameran
Ann Edvinsson kartlägger de elever som är borta mycket från skolan och vilka insatser som görs för att få dem tillbaka från skolorna. Foto: Shamiram Demir/Sveriges Radio och privat.

Skolinspektionen kartlägger hemmasittare

"Närvaro är en stark faktor för att nå goda skolresultat"
1:32 min

1700 elever hade sammanhängande ogiltig frånvaro en månad eller mer förra hösten. Nu kartlägger Skolinspektionen varför hemmasittare inte går i skolan och vad skolorna gör för att få dem tillbaka.

Skolinspektionen har gjort en stor kartläggning över den ogiltiga frånvaron över hela landet under förra året. Resultatet visar att 1 700 elever hade en sammanhängande ogiltig frånvaro i en månad eller mer förra hösten. Det är den grupp som kalls hemmasittare.

Samtidigt hade 18 000 elever över hela landet en ogiltig ströfrånvaro med mer än fem procent av lektionerna förra hösten.
Men det går inte att se generella förklaringar till varför man skolkar, enligt Ann Edvinsson som kartlägger skolket för Skolinspektionen.

– Det som verkar vara gemensamt att det sällan är en enda orsak till att eleven utvecklar omfattande frånvaro utan det handlar ofta om en väv av faktorer, förklarar Ann Edvinsson.

Just nu sammanställer Ann Edvinsson resultaten av 15 djupintervjuer med elever som inte gått i skolan på lång tid och vilka insatser skolan har gjort.

 

– Närvaro är en stark faktor för att nå goda skolresultat. Betyg från grundskolan är en stark skyddsmekanism för att hamna i utanförskap senare i livet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".