Två bilder sida vid sida. Den vänstra företäller en kvinna i porträttbild. Hon är fotograferad lite uppifrån och tittar in i kameran med ett leende. Den högra bilden är en kivnna som är fotograferad rakt framifrån. Hon tittar in i kameran och ler stort.
Karin Pleijel (MP) och Helene Odenjung(L) Foto: Pressbilder. Montage av Sveriges Radio
#delatgbg

Politikerna om skolans utveckling och betygsklyftorna

"Jag saknar en del insatser som inte har gjorts"
1:31 min

Stora skillnader mellan betygen i olika stadsdelar. Hör kommunalråden Helene Odenjung ,Liberalerna och skolkommunalrådet , miljöpartisten Karin Pleijel om hur de vill förbättra detta.

P4 Göteborg i sin granskning #delatgbg tittat på utvecklingen i olika stadsdelar under 15 år, mellan 2001-2015. Siffrorna visar att skolresultaten skiljer sig brett mellan olika stadsdelar.

Det är framförallt stadsdelarna östra Göteborg som bland annat innefattar Gamlestan, Kortedala Bergsjön och Utby och samt Angered där det är många som inte når upp till gymnasiebetyg med sina betyg i nian.
Medan 9 av 10 elever i västra Göteborg får gymnasiebehörighet klarar bara 6 av 10 i Angered och östra Göteborg grundskolan.

– Skolsegregationen är ju den stora förklaringen till att det blivit så väldigt olika, säger Karin Pleijel och fortsätter:

– Jag är glad att folkpartiet för två år sedan ändrade sig om det, att vi ska ha en socioekonomisk riktning till skolorna så att den skola som har mest behov också ska få mest pengar.

Vilka politiska insatser har egentligen gjorts för att ändra på detta enligt dig, Karin Pleijel?

– Det vi gör just nu är att nyanlända elever erbjuds en skola i annan stadsdelar för att man ska få en bättre skolutveckling.

Det gör ni nu alltså, vad har gjorts tidigare?

– Man kan säga det systematiska kvalitetsarbetet, där man fångar tidigt upp elever som riskerar att falla ifrån och sätter in åtgärder, det är det som är nyckeln till framgång.

Vilka politiska insatser i Göteborgs stad vill du, Helen Odenjung, peka på för att fler i östra Göteborg och Angered ska få bättre betyg?

– Jag saknar ju en del insatser som inte har gjorts, t ex att man inte har öronmärkt resurserna till skolan. Det har varit en stor brist, att skolan inte vet hur mycket pengar man faktiskt får, det är dåligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".