Chefen för polisområde Storgöteborg Erik Nord
Chefen för polisområde Storgöteborg Erik Nord Foto: Josipa Kesic/Sveriges Radio
#delatgbg

P4 Göteborg granskar kriminaliteten över tid i Göteborg

Har slutat gå ut kvällstid " man känner inte igen sig i Sverige"
1:44 min

P4 Göteborgs sammanställning av brottsligheten sedan 2001 visar att brotten överlag minskar sett till befolkningsökningen. Men många göteborgare känner sig ändå mer otrygga idag än de gjorde tidigare.

Barbro Andersson och René Granberg från det brottsutsatta Majorna säger att de sedan ett år inte längre går ut på kvällarna och håller reda på tiden av rädsla för att bli utsatta för brott.

- Det känns olustigt på något sätt, man känner inte igen sig i Sverige

Enligt vår granskning så har brott gällande misshandel ökat under de här 15 åren. Sen 2001 har det ökat med nästan 20 procent. En förklaring kan vara befolkningsökningen menar Erik Nord som är polisområdeschef storgöteborg. Han tror också att det är så att folk anmäler mer idag.

- Särskilt när det gäller misshandel i hemmet, vad vi kallar våld i nära relationer, så har benägenheten att anmäla ökat. Det är en sund reaktion, man tålerer inte lika mycket som man tålde förr,säger Erik Nord.

Skottlossningar är något som många tar upp när man nämner kriminaliteten i Göteborg men antalet vapenbrotten har gått ner sedan början av 2000-talet.

Man ser dock en ökning av vapenbrotten i Västra och norra Hisingen där det anmäldes runt 75 vapenbrott förra året.

En föklaring till detta är att polisen har jobbat mer aktivt med just vapenbrott i de här stadsdelarna menar polischefen Erik Nord.

--Vapen- narkotikabrott och hastighetsöverträdelser är sådana brott som mest mäter hur effektiv polisen är. Det är inget mått på hur det ser ut i verkligheten.

I samband med gängbrottsligheten har vi fokuserat på vapen och på de senaste tre åren säkert plockat bort 300 vapen från den kriminella marknaden, säger Erik Nord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".