Laleh i Kronologen i Musikguiden i P3
Foto: Gustav Holmström/Sveriges Radio

Superstjärnan Laleh intar Scandinavium i kväll

Matilda Källén: Lalehs musik låter alltid som att hon bara är sig själv
1:05 min

Det är Lalehs sätt att blanda och röra sig helt fritt i stilar och genrer som är hennes storhet, det menar Kulturnytts Matilda Källén.

Laleh har rötter i Iran och kom till Sverige som 9-åring. Hon släppte sina första låtar 2005 och kammade hem ett skivkontrakt som 19-åring. Laleh har fått en massa grammisar och P3 Guld-priser, hon har varit med i Så mycket bättre och sjungit "Some die young" till minne av offren på Utöya. Dessutom har det gjorts en dokumentärfilm om henne och 2014 röstades Laleh fram till Årets Göteborgare. 

Laleh blandar svenska visor med persiska låtar och engelska powerballader. Kulturnytts Matilda Källén tycker att det är ganska svårt att ringa in vad som utmärker Laleh som artist.
– Alla artister går igenom sina faser, men hon går igenom sina faser lite huller om buller och nu har hon gått mot ett mer hitigare håll. Hon är en skicklig låtskrivare som kan balansera alla de här komponenterna. Hon kan både vara poetisk och lite flummig och göra topplistehits, skriva hits åt amerikanska stjärnor och ändå få det att kännas som att hon bara är sig själv.

Laleh bor just nu i Los Angeles och jobbar med att skriva och producera åt andra artister.  Hon är aktuell med nya skivan "Kristaller" och turnépremiär på Scandinavium i kväll.

P4 Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".