Gabriel Byström. Foto: Pressbild
Gabriel Byström tilldelas Segerstedts frihetspenna Foto: Pressbild

Segerstedts frihetspenna till Sveriges Radios Gabriel Byström

Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne har beslutat att i år tilldela journalisten författaren och P4 Skaraborgs chef Gabriel Byström utmärkelsen Torgny Segerstedts frihetspenna.

Så här säger Stiftelsen i sin motivering:


Gabriel Byström har försvarat och förklarat kulturens och journalistikens roll i värnet av det fria ordet. Han har tidigt insett och med skärpa beskrivit och analyserat de nationalistiska och fascistiska strömningarna i Europa. Under sin tid som kulturchef på Göteborgs-Posten har han stått för en journalistik präglad av den saklighet och integritet som vinner respekt och som ger genklang i kultur- och samhällsdebatten. Därför tilldelas han Torgny Segerstedts frihetspenna för år 2016.


Gabriel Byström är född 1969. Han började 1994 som nöjesreporter på Göteborgs-Posten och utsågs 2006 till kulturchef på tidningen. Den befattningen lämnade han 2015 för att börja på Sveriges Radio. Där är han sedan dess kanalchef på P4 Skaraborg.


2014 gav han ut "Tystnadens triumf "– en bok om den politiska situationen i Ungern och bakgrunden till den. Året därpå tilldelades han Axel Liffnerstipendiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".