Valhallabadets entré vid Valhallagatan en solig höstdag.
Valhallabadet från 1956 har närmare en halv miljon besökare om året. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Valhalla kan rivas - nya badet på Heden

"Är i dåligt skick"
1:18 min

Valhallabadet rivs och ersätts av ett nytt badhus på Heden. Det föreslås i en ny utredning om Göteborgs sim- och badanläggningar.

Valhallabadet från 1956 är i dåligt skick och duger inte längre, konstaterar Idrott- och Föreningsförvaltningen som föreslår att Valhalla ersätts och att den nya bad- och simanläggningen lokaliseras till Heden.

Två andra platser som diskuterats har varit söder om Liseberg och på Valhalla Idrottsplats, men tjänstemännen anser att Heden är lämpligast.

Att riva och bygga ett nytt Valhalla på den nuvarande tomten mellan Scandinavium och Mölndalsån är uteslutet eftersom besökare och föreningar då skulle vara utan badet under minst två år.

Varje år besöks Valhallabadet av närmare en halv miljon besökare.

Framåt mitten av 2020-talet skulle nya Valhalla på Heden kunna stå klart, skriver IOFF som i sitt tjänsteutlåtande också föreslår att Askims simhall ersätts av en ny anläggning.

Utredningen vill också ha tre helt nya lokala bad- och simhallar i Göteborg. En i Kortedala/Bergsjön i Nordost, en på Hisingen i Torslanda/Björlanda och en i Majorna/Linné för att komplettera de badhus som redan finns.

Simhallen i Kärra förslås bli kvar till 2030 innan den ersätts och för Frölundabadet väntar totalrenovering och utbyggnad.

Nu blir det först politikerna i Idrotts- och Föreningsnämnden som ska ta beslut och sedan blir det Göteborgs kommunstyrelse, som gav utredningsuppdraget till IOFF, som tar ställning till förvaltningens förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".