Freja Duncan och Nea Herforth framför en av klätterväggarna på Klätterlabbet.
Konkurrenter och kompisar: Freja Duncan och Nea Herforth är båda med på Klätter-SM. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Freja tävlar i SM i klättring

"Det är extremt roligt!"
1:25 min

I helgen avgörs Klätter-SM i Göteborg. Klättring, som blir ny OS-sport 2020, blir allt populärare och en tjej som satsar hårt är snart 16-åriga Freja Duncan.

Det är Klätterlabbet, inne i Kopparbunken vid Chalmers, som är platsen för SM-tävlingarna som drog igång i fredags kväll.

60 tävlande deltar med 200 starter och det är första gången som alla de fem grenarna avgörs under en och samma helg.

– Vi har speedfinal och vi har boulderfinal, säger tävlingsledaren Björn Strömberg från arrangerande Västkustens sportklätterklubb om SM-schemat för söndagen.

Tävlingarna i Göteborg har gått att följa live på nätet och klättring är en sport som växer, både bland killar och tjejer.

– Verkligen, bland alla stora som små, gamla som unga, säger Björn som tror att intresset för sporten verkligen kommer öka i och med att  klättring blir OS-gren 2020 för första gången.

– Det blir en boom!

En av de 60 deltagarna i Klätterlabbet under SM-helgen är snart 16-åriga Freja Duncan från Sickla klättring och sportsällskap i Stockholm.

Freja är nöjd med sin insats på SM.

– Jag tycker det har gått ganska bra. Jag har gått vidare till final i Boulder och har precis kört min speedfinal där jag kom tvåa.

Hur kommer det sig att du valt just klättring som sport?

– För jag tycker det är extremt roligt. Det är en ganska unik sport. Det är en lagsport där alla hjälps åt, men samtidigt är det en individuell sport där man kör själv, säger Freja.

Som besökare i Klätterlabbet slås man av den sköna stämningen deltagarna emellan trots att man är tävlingskonkurrenter under SM.

Och det är något Freja, som fått en kompis i 16-åriga Nea Herforth från Göteborg, håller med om. 

– Ja, det är det verkligen och det är jätteroligt.

Vad krävs för att bli riktigt, riktigt bra i klättring?

– Jag tror att det krävs att man lägger ner extremt mycket tid, men även har ett mål att arbeta mot. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".