Gatljuset Stadsmissionen hus för hemlösa hemlöshet
Det nu riva Gatljuset var Stadsmissionens hus för hemlösa i Göteborg. Foto: Tobias Edlund / SR

Hemlösa barnfamiljer är vinterns största utmaning

"Deras enda behov är tak över huvudet"
1:16 min

Hemlösheten ökar i Göteborg, och för ökningen står främst barnfamiljer. Fler söker nu akut stöd från socialkontoren för att få tak över huvudet.

Sen 2015 finns ett mål att hemlösheten ska ha halverats på tre år. Bostadsbristen i Göteborg är den största orsaken till ökningen, men effekten av byggandet som nu sker märks tidigast om några år menar Lena Holmlund som sitter i stadens Bogrupp. Innan dess kommer blir det några riktigt tuffa år.

– Vi märker det i stadsdelarna när fler söker sig till socialkontoren med det enda behovet att de behöver tak över huvudet, säger Lena Holmlund.  

I den senaste mätningen fanns det 5700 hemlösa vuxna och barn i Göteborg, där en femtedel av befann sig i akuthemlöshet. Sammantaget är det en ökning med 3 procent sen förra året, där en stor del är just barnfamiljer. Och nu hoppas man att 20-tal akuta boenden som finns för hemlösa barnfamiljer i staden ska räcka till.

– Det är ännu osäkert om det kommer fler barnfamiljer, men blir det så är det såklart en jätte utmaning. Vi får bara hoppas att det håller, annars får vi lösa det på andra sätt.

Samtidigt har man aldrig tidigare jobbat så aktivt med frågan menar Lena Holmlund. Det är kombinationen med bland annat en ny boende samordnare, vräkningsförebyggande stöd och ett starkt samarbete med frivillig organisationer som skapar förutsättningarna för att klara vintern lika bra som förra året.

– Vi har lösningarna, säger Lena Holmlund från Göteborgs stads bogrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".