Ann-Sofie Hermansson
Ann-Sofie Hermansson Foto: Madeleine Blidberg/SR

Ann-Sofie Hermansson: Det är viktigt att inte tappa modet nu

"Vi gör vårt bästa för att kunna möta oron på plats"
3:09 min

Ann-Sofie Hermansson (s) kommenterar de senaste dagarnas grova våldsbrott i P4 Göteborgs morgonprogram.

– Jag har stor respekt för de människor och boende som befinner sig mitt uppe i det här, och att man känner både en osäkerhet och otrygghet. Jag har inte hunnit prata med dem ännu, men jag utgår från att den lokala stadsdelsorganisationen har gått upp i krisläge med de olika resurser de kan tillföra i det här läget. Det här är förfärligt och vi gör vårt bästa för att vi ska kunna möta oron och otryggheten på plats.

Det är oroligt i tre stadsdelar samtidigt: Lövgärdet, Biskopsgården och Frölunda. Vad gör ni åt detta?

– Från kommunens sida jobbar vi med den förebyggande verksamheten och den är viktig att hålla i när det är en sån här typ av situation. Men när det gäller den här sortens händelser så duger det inte med förebyggande insatser. Det är ju polisens sak att lagföra de här personerna och se till att sätta dit dem.

– Det är en polisiär fråga och jag pratade faktiskt med Erik Nord, chef för polisen i Storöteborg nu på morgonen och polisen har gått upp en särskild händelse. De har en särskild organisation och de är på plats på Briljantgatan. Vad jag förstår kommer de stanna där under dagen för att sprida trygghet och säkerhet i området.

Tycker du att polisen har tillräckligt med resurser för att lösa det här?

– För min del skulle de gärna få mer resurser men det är upp till polisen att göra den typen av avgöranden, det kan inte jag riktigt bedöma. Vi jobbar väldigt tätt ihop i den här samverkan med polisen i våra olika stadsdelar. Det är väldigt viktigt och det är ett väldigt bra arbete. Vi har väldigt goda relationer. Men när det här värsta händer så är det en polisiär fråga, och de får själva avgöra hur mycket resurser de behöver tycker jag.

Har polisen kontroll över situationen tycker du?

– Så bra kontroll som man kan begära att de har. De har ju erfarenhet dessvärre av den här sortens kriminalitet. De är också väl medvetna om att sånt här händer ibland. Det här kan vara en reaktion på något tidigare som hänt, det kan vara gängrelaterat, narkotikahandel, det vet man ju inte. Polisen gör naturligtvis sitt allra bästa och jag har stort förtroende för hur polisen arbetar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".