Volvo Cars fabrik i Chengdu.
Volvo Cars fabrik i Chengdu. Foto: TT

Volvo flyttar tillverkning till Kina

Volvo personbilar satsar mer på tillverkning i Kina, det meddelade företaget på en presskonferens i Shanghai idag.

Den nya strategin ska dessutom gå ut på att renodla varje fabriks tillverkning av en biltyp.

Tillverkningen av en premiumsedan i serien S90 kommer att flyttas från Belgien till Volvos fabrik i Daqing i norra Kina. Den kinesisktillverkade lyxmodellen ska sedan exporteras från Kina till resten av världen.

Produktionen i Torslanda påverkas, säger en talesperson för Volvo Cars till TT.

Samtidigt som tillverkningen av S90 flyttas från Torslanda kommer ny produktion så småningom att flyttas dit.

– Vi kommer att introducera många nya modeller de kommande två åren, några av dessa kommer att byggas i Torslanda. Så det är därför vi flyttar S90 till Daqing för att göra plats för de andra modellerna, säger Volvo Cars talesperson.

– Så om du frågar om det här innebär negativa konsekvenser för Torslanda är svaret ett tydligt nej.

Han vill inte precisera tidsplanen för när Daqing ska ta över S90-produktionen, annat än att det kommer att ske "så småningom" och att det då "kommer att kommuniceras".

Volvo satsar även på sin fabrik i Chengdu och en ny fabrik under uppbyggnad söder om Shanghai, som var och en ska specialisera sig på en produktserie.

Den nya fabriken i Luqiao utanför Shanghai ska dessutom tillverka ett nytt bilmärke – Lynk&co – som liksom Volvo ägs av kinesiska Geely.

Förutom de tre fabrikerna i Kina ska också en ny fabrik byggas i USA, vilket sammanlagt ska ge det växande Volvo sex fabriker.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".