Gitarrer. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.
Arkivbild. Gitarr är ett av instrumenten som man kan prova på att spela under popkollot. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.

Peppande Popkollo startar i dag

"Vi lägger inte fokus på könstillhörighet, i stället får man bara vara musiker"
1:28 min

I dag drar Popkollos höstläger i gång i Angered, som ett peppande sätt att uppmuntra fler tjejer och transpersoner att börja spela musik.

Höstlägret vänder sig till deltagare i huvudsak åldrarna tolv till arton år. Man får skriva egna låtar och spela i band tillsammans med likasinnade under överinseende av coacher och handledare.

– Vi tror att en separatistisk miljö i lärandesyfte är väldigt bra i detta fall. Att man slipper vara avvikande från normen. I stället för att var kvinnlig musiker eller icke man, så får man bara vara en musiker, säger Greta Faxberg som är musikhandledare på höstlägret.

– Vi slutar lägga fokus på könstillhörighet, i stället får man bara vara trummis eller gitarrist. Vi tror att det skapar eller trygghet man inte kan få i en vanlig skolsal eller i kulturskolan.

Popkollo startades av artisten Marit Bergman 2003 och finns numera spritt över landet.

Greta Faxberg gick själv på Popkollo som sextonåring.

– Jag började först spela själv hemma men blev övertalad av min pappa att gå på ett Popkollo. Jag åkte dit och träffade massa människor som var hur grymma som helst och som också var sugna på att spela musik. Jag började spela med andra, tyckte att det var asroligt och fick mersmak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".