man på gustav adolfs torg
1 av 2
Michael Ivarson, direktör på social resursenhet, har polisanmält kommunen för att utreda om ett par chefer varit jäviga då de skrivit miljonavtal med svensk-norska företaget Hero. Foto: Shamiram Demir/P4 Göteborg
byggnad
2 av 2
här inne på social resursenheten kan två chefer varit jäviga i att man skrivit miljonkontrakt med företag som tog emot barn och unga på sina boenden. Foto: Shamiram Demir/P4 Göteborg

Jävmisstankar i kommunen ska utredas

"Det är stort och allvarligt".
1:40 min

Kommunen har publicerat en intern utredning som visar att finns skäl att tro att "något otillbörligt har förekommit i relationen mellan kommunanställda" och det svensk- norska företaget Hero som driver flera boenden för ensamkommande i Västsverige.

Igår rapporterade P4 Göteborg om hur en kommunal chef i Göteborg lät sig värvas av ett företag som fått miljonavtal med kommunen, något som SVT-programmet Uppdrag Granskning avslöjade i sina sändningar.

Nu har kommunen publicerat en intern utredning som visar att finns skäl att tro att "något otillbörligt har förekommit i relationen mellan kommunanställda" och det svensk- norska företaget Hero.

I veckan har man nu också anmält sig själva till riksenheten mot korruption för att utreda om brott förekommit.

– Det är stort och allvarligt för det påverkar allmänhetens tilltro, och det är bekymmersamt, säger Michael Ivarson, direktör på social resursförvaltning.

Företaget Hero, som erbjuder boendeplatser för ensamkommande barn och unga, värvade sedan chefen för integrationsenheten, efter att hon lagt sista handen vid avtalen.

Kort tid därefter sade chefen upp sig och har under hösten börjat arbeta på företaget.

En annan kommunal chef har också utpekats i internrapporten, som publicerats igår och där kommunen uppmanas att låta åklagare och polis utreda om det förekommit eventuella oegentligheter. Men hon fortsätter arbeta inom kommunen.

– Hon jobbar inte längre med frågor kring avtal, säger Ivarsson.

Marina Johansson, socialdemokrat och kommunalråd, tycker det är bra att man nu ska utreda om det förekommit oegentligheter.
Hon anser också att det man behöver se över möjligheten att det går att vara kommunanställd ena dagen och börja arbeta inom näringslivet nästa dag.

– Det är en fråga för riksdag och regering, säger Marina Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".