Sörjande vid blomhavet.
1 av 3
Sörjande vid blomhavet. Foto: Shamiram Demir/Sveriges Radio.
Karin Angholt
2 av 3
Karin Angholt har vuxit upp i området och tänker inte flytta. Foto: Shamiram Demir/Sveriges Radio.
Områdespolisen David Andrén
3 av 3
Områdespolisen David Andrén får många frågor från de boende. Foto: Shamiram Demir/Sveriges Radio.

Rädslan dröjer sig kvar i Tynnered

Polisen: Vi säger att de ska försöka att vara trygga
1:46 min

Några dagar efter dubbelmordet har sorgen på Briljantgatan blivit mindre synlig.

Det kommer att dröja innan Warde Hanna skakar av sig det hon fick uppleva i måndags kväll. Hon satt hemma i vardagsrummet, med utsikt mot mordplatsen, och barnbarnen från Södertälje var där eftersom de hade höstlov från skolan.

Hon var en av många boende som fick se de döda bröderna ligga på marken strax utanför sin bostad och rädslan dröjer sig kvar.

– Det är bara polisen som kan få stopp på det eskalerande våldet, säger Warde Hanna.

Familjen till de omkomna bröderna har brottsplatsen utanför sitt fönster. När P4 Göteborg är på plats kommer mamman och andra sörjande kvinnor ut för att tända fler ljus vid blomhavet mitt på lekplatsen. Klagosången bryter starkt mot den gråa novemberdagen.

På platsen kommer en ambulerande polisbil finnas hela helgen, liksom röda korsets bil med personal.

Även kvarterslokalen Pärlan som hyresgästföreningen driver kommer vara fortsatt öppen för alla där finns psykologer och präster som stöttar.

Områdespolisen David Andrén berättar att man fortsätter med dörrknackning det har varit mycket frågor och funderingar från de boende i området under veckan som gått.

– Folk har varit väldigt intresserade och vill veta. Vem är det, var är de och vilka kan ha gjort det, ska jag vara orolig och så vidare, säger David Andrén.

Och vad säger ni?

– Vi säger att de ska försöka att vara trygga. Vi jobbar så mycket vi kan och vi är här nu och vi ska försöka hjälpa så mycket vi kan.

På Tynneredskolan har man öppnat ett minnesrum under veckan och dit har ungdomar kommit för att sörja. På måndag kommer de 100-talet eleverna tillbaka efter en veckas höstlov.

Här på skolan har de båda mördade bröderna gått och på måndag kommer skolan ha både psykologer och fd ungdomspoliser som ska ta emot eleverna.

Murteza Mohammedi bor på Briljantgatan sedan ett år tillbaka. Han trivs i området och fortsätter känna sig trygg trots dådet. 

– Här finns poliser och människor som vill ha trygghet. Om människor vill ha trygghet så betyder det att det finns trygghet, säger han. 

Karin Angholt har vuxit upp i området och tänker inte flytta.

– Hårdare tag just med gängen, att det inte ska kunna löna sig utan att de måste göra något åt det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".