Brist på äldreboenden

En uppgift som visar på bristen på äldreboenden är antalet äldre som fått avslag trots att man konstaterat att de har behov.

Förra året gjordes drygt 600 sådana avslag i länet vilket är en tydlig ökning jämfört med ett år tidigare, men något färre jämfört med två år tillbaka. Många avslag gjordes i fjol i bland annat Stadsdelsnämnderna Centrum och Lundby i Göteborg, och i Kungälv och Partille.

Det finns kommuner som väljer, att istället för att ge ett positivt besked som man inte kan leva upp, att avslå en begäran, vilket länstyrelsen i och för sig tycker är bra. Men allt fler kommuner avslår samtidigt som de uppger att de kommer ha plats inom tre månader- vilket Länsstyrelen anser blir förvirrande för de äldre.

Antalet fattade beslut om som inte blivit verklighet visar också på bristen på äldreboenden.

Vid det senaste årskiftet var de drygt 400 vilket är betydligt fler jämfört med tidigare. Många beslut som inte genomförts återfinns i bland annat Stadsdelsnämnderna Centrum, Kortedala och Örgryte.

Ser man på hur många som var äldre än tre månader- det vill säga den tid kommunerna rimligen bör få på sig- så var de ungefär lika många, som året innan - drygt 100 talet.

Tydligt för Länsstyrelsen är att kommunerna generellt fortsätter utgå från att allt fler äldre vill och kan bo kvar hemma, vilket inte alltid överenstämmer med verkligheten. Och många kommuner är inte heller tillräckligt snabba med att anpassa utbudet av boenden för äldre med speciella behov, som dementa.

Och det gör att många äldre inte får den hjälp och stöd de enligt lagen har rätt till.

Dessutom hade antalet ärenden som avgjorts i länsrätten men ändå inte genomförts, ökat till 21 senaste årskiftet, från att tidigare legat på 15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista