Läkaren Martin Franzelius lyssnar på Astrid Johanssons hjärta. Dottern Elisabeth Johansson tittar på.
1 av 4
96-åriga Astrid Johansson med sin dotter Elisabeth Johansson på besök på Ytterbyhemmet dit mamman flyttat. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Dottern Elisabeth Johansson och läkaren Martin Franzelius talar med och om Astrid Johansson liksom undersköterskan Frederika Brogren (i skärt) och distriktsköterskan Kajsa Kristiansson
2 av 4
Dottern Elisabeth Johansson och läkaren Martin Franzelius talar med och om Astrid Johansson liksom undersköterskan Frederika Brogren (i skärt) och distriktsköterskan Kajsa Kristiansson Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
96-åriga Astrid Johansson med sin dotter Elisabeth Johansson på besök på Ytterbyhemmet dit mamman flyttat.
3 av 4
96-åriga Astrid Johansson med sin dotter Elisabeth Johansson på besök på Ytterbyhemmet dit mamman flyttat. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Agnetha Hamilton, verksamhetschef för Vårdcentralen Kusten i Ytterby i sitt tjänsterum
4 av 4
Agnetha Hamilton, verksamhetschef för Vårdcentralen Kusten i Ytterby har tänkt till för att få vården mer kontinuerlig Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Äldre får läkarvård hemma för ökad trygghet

Agneta Hamilton: Distriktsläkaren på vårdcentralen ska veta allt om patienten
1:36 min

Multisjuka äldre i flera kommuner norr om Göteborg får sedan ett år tillbaka större kontinuitet i vården genom att den mesta sjukvården utförs i hemmet.

Det handlar om äldre som bor i Kungälv, Stenungsund, Tjörn och Ale. Sedan ett år tillbaka har alla 13 vårdcentralerna som finns i dom kommunerna arbetat med en variant som kan bli framtidens äldresjukvård i regionen.

Tanken är att främst multisjuka äldre ska få en ansvarig läkare på vårdcentralen och den mesta sjukvården i hemmet. Därmed slipper de åka in och ut från Kungälvs sjukhus. 

– Det blir kontinuitet, vi tar hand om de patienter som vi redan har listade och lämnar dem inte till andra mobila team. Vi skapar också utrymme för att åka hem till dem med kort varsel, säger Agneta Hamilton verksamhetschef för vårdcentralen Kusten i Ytterby.

Inom ett dygn kommer läkaren. Vid mer komplicerade fall kan Kungälvs sjukhus skicka hem en geriatriker, en äldreläkare.

Dessutom finns ett team som utför avancerad vård i hemmet för döende patienter.

Något liknande med team från vårdcentralen och/eller mobila närvårdsteam från sjukhuset är det tänkt att regionen ska ha framöver - och tidigt i samråd med de anhöriga.

På Ytterbyhemmet bor 96-åriga Astrid Johansson. P4 Göteborg var med när hon fick besök av läkaren Martin Franzelius.

--Har du tänkt på hur du vill ha det om du skulle bli väldigt dålig och få en propp eller något likanande, undrar läkaren Martin Franzelius.

– Då skulle jag vilja vara här och ligga i min säng, säger Astrid Johansson utan att tveka. Jag vill inte flytta på mig.

Med tanke på de allt fler äldre patienterna med många kroniska sjukdomar så tycker verksamhetschefen Agneta Hamilton att man måste tänka smart för ökad trygghet och mindre belastning på sjukhusen.

– Vi vill undvika att patienter känner sig vilsna, vem tar ansvar för mig nu?

Så då blir vårdcentralläkaren en spindel i nätet?

--Absolut, det är det som är meningen. En informerad distriktsläkare som vet allt vad som händer patienten och där skulle gemensamma IT-system underlätta väldigt mycket , säger Agneta Hamilton.

Hon tror att denna SIMBA-modell ( I Kungälv, Stenungsund, Tjörn och Ale) eller något liknande även skulle kunna genomföras i större städer även om det blir mer komplicerat med större avstånd och mer specialiserade sjukhus. Givetvis ska äldre även fortsättningsvis få sjukhusvård om det skulle vara nödvändigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".