Två kvinnor närbild
Kulturminister Alice Bah Kuhnke och utredaren Anette Novak. Foto: JESSICA GOW / TT

Gratistidningar ska kunna få mediestöd

Utredaren Anette Novak: Fler släpps in men kraven ökar
1:09 min

När medieutredningen idag presenteras är lokalpressens framtid en viktig del och en av nyheterna är att presstöd kan gå till flera typer av medier till exempel gratistidningar.

Utredningen har tittat på hur det kan skapas ett nytt, modernare mediestöd som ersätter presstödet 1 januari 2018. Förslaget innebär att driftstödet ersätts av ett produktionsstöd som riktas till allmänna nyhetsmedier som producerar kvalitativ och allsidig journalistik, rapporterar Ekot.

Utredningen föreslår att det nya mediestödet ska ha samma krav på demokratisk värdegrund som det som finns i Radio- och tv-lagen. På frågan om detta skadar yttrandefriheten svara regeringens särskilda utredare, Anette Novak, att staten garanterar yttrandefriheten i den roll som staten har som upprätthållare av grundlagarna.

– Det står var och en fritt att uttryck sig så långt man vill inom ramen för grundlagarnas riktmärken. Staten ska inte spendera allmänna medel på medier som inte ställer upp på de värden som ligger till grund för yttrandefriheten, säger Anette Novak. 

Utredaren Anette Novak meddelar också att reklamskatten kan slopas och att det kommer att finnas ett extra stöd för underbevakade områden.

Hon föreslår också att Mediestödsnämnden ersätter presstödsnämnden och att den inte ska ha en politisk representation.

I den medieundersökning som gjordes i samband med utredningen svarar 43% av svenskar att de ofta eller ibland möter stora förändringar i närområdet utan att ha blivit informerade om det, säger Anette Novak. 

Medieutredningen som presenteras idag tillsattes för över två år sedan och uppdraget att se hur alla i framtiden ska ha möjlighet att ta del av allsidig nyhetsförmedling var i landet man än bor.

När den första delen i utredningen presenterades för lite drygt ett år sedan så skrevs det om en "dyster framtid för journalistiken". Dels menade utredarna att papperstidningen är dödsdömd och att medieborgare delvis skulle ersätta journalister.

 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".