En hög med julklappar i olika färgglada julklappspapper. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
En hög med julklappar under granen är inte en självklarhet för alla. Där har nätverket hjälpt till. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Hjälpnätverk kan tvingas lägga ned

"Det känns förfärligt"
1:51 min

Kungsbackanätverket Pay it forward som ger vidare till behövande är utan lokal från årsskiftet. Löser det sig inte de närmsta dagarna så lägger de ned.

När veckan är slut så har de en månad på sig att avveckla, eller förbereda för en flytt, men om de inte får någon lokal så går det inte att fortsätta säger en av initiativtagarna.  

– Det betyder att vi lägger ner. Det känns förfärligt, det är så många som fått hjälp och så många som engagerat sig för de här frågorna, säger Lena Salomonsson.  

Nätverket startade för nästan 1,5 år sedan för att de tyckte att det behövdes någon som kunde hjälpa till att förmedla gåvor till dem som behöver hjälp.

– Det har varit högt och lågt. Förra hösten var det från mackor på centralen till vinterkläder, men det är också nu ganska vanligt med hela bohag.

Om du har velat hjälpa flyktingar i Kungsbacka har kommunen på sin hemsida hänvisat till just det här nätverket. 

– Man kommer hit och har en kommunplacering och har inte möbler, inga sängar, inga kläder, inga hygienartiklar och ingen mat. 

I de här fallen har Pay it forward kunnat stötta upp men det har också varit barnfamiljer som bor i kommunen som genom kyrkan och socialtjänsten genom nätverket har fått hjälp. 

Vi har fyllt ett behov, det har vi verkligen gjort.

Men nu kan alltså det här stödet från nätverket ta slut. Lokalen de fått låna av kommunen har de sedan länge vetat att den försvinner till årsskiftet och de har försökt hitta en ny lokal.

– Men vi får inte tag på någon ny. Vi söker med ljus och lykta, säger Lena Salomonsson. 

Nu hoppas hon att någon i sista stund antingen lånar ut en lokal eller om några företagare går ihop och hjälper till med hyran. 

– Då står vi tacksamt och tar emot. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".