två män i SFI-klass
1 av 3
Bosse Strandberg och Ulf Wallin, på kommunen respektive Framtiden-koncernen, satsar på nyanlända i ett unikt projekt. Foto: Shamiram Demir/P4 Göteborg
man i korridor
2 av 3
Jan Aproud går utbildningen som började i oktober på Folkuniversitetet på Lindholmen. Han hoppas kunna arbeta som snickare i framtiden, som han gjort i många år i Syrien. Foto: Shamiram Demir/P4 Göteborg
kvinna mot tavla
3 av 3
Fawzia Khalif inser att hon måste studera för att få ett arbete i sitt nya hemland. Så hon går utbildningen som hon hoppas ska ge henne ett arbete inom kort. Foto: Shamiram Demir/P4 Göteborg

Bostadbolagen satsar på nyanlända

Strandberg: "det känns inspirerande och nyskapande"
1:44 min

Kommunen och flera bostadsbolag i Göteborg satsar nu på nyanlända. En unik utbildning har dragit igång där 50 elever ska utbildas till bland annat fastighetsskötare och kvartersvärdar.

Jan Aproud har bott i landet i drygt ett år och han går på utbildningen, där man just nu fokuserar på att nöta in svenska språket.

– Jag vill jobba som snickare, jag har jobbat med det i 25 år i Syrien, säger Jan Aproud.

Utbildningen som finns på Folkuniversitetet på Lindholmen är skräddarsydd för nyanlända som saknar gymnasial utbildning och som ska slussas ut på arbetsplatser. Just nu är det tre kommunala bolag inom Framtiden-koncernen Bostadsbolaget, Familjebostäder och Poseidon, som är engagerade.

300 nyanlända ska tas in under de tre år som projektet pågår. De utbildas med målet att erbjuda dem arbete hos Poseidon, Bostadsbolaget eller Familjebostäder.

Under den tvååriga utbildningen kommer man få läsa svenska språket, för att komma ut på en praktikplats där man varvar med språkstudier, och sist ska eleverna välja inriktning mot till exempel inom bygg, trädgårdsskötsel eller fastighetsskötsel.

Ulf Wallin är planeringsledare på vuxenutbildningen på kommunen, som satsar 7,5 miljoner kronor på SFI-studier och vuxenutbildning.

– Vi vill förkorta etableringstiden, så att man ska få ett jobb fortare och slippa ha försörjningsstöd lång tid, säger Ulf Wallin.


Bosse Strandberg är processledare inom social hållbarhet i Framtiden-koncernen, och han menar att satsningen är viktig för deras hyresgäster.

– Det känns inspirerande och nyskapande och väldigt roligt att få vara med och skapa det här, säger Bosse Strandberg.

26-åriga Fawziya Khalif är från Somalien och har bott i landet i 1,5 år. Hon går utbildningen med siktet inställt på ett arbete.

– Skolan är bra, utan skola kan jag inte få ett jobb, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".