Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
Göteborgs containerhamn. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Ny strejk i Göteborgs containerhamn

Konflikten i containerhamnen i Göteborg fortsätter. En strejk är utlyst från Hamnarbetarförbundet från tisdag eftermiddag nästa vecka och som ska vara i nästan tre dygn.

Efter vårens fyra endagsstrejker har inget lösts trots intensiva förhandlingar nu senast i helgen och i början av denna vecka. Konflikten med företaget APM Terminals som driver containerhamnen handlar i huvudsak om relationen mellan parterna.

Hamnarbetarförbundet kräver garantier för fackliga rättigheter som att fritt kunna utse förhandlingsdelegationer och även att fritt kunna informera medlemmar under pågående förhandlingar.

En blockad mot övertidsarbete, nyanställning och inhyrning inleddes i går och ska vara året ut. Dessutom kommer Hamnarbetarförbundet över hela landet att blockera allt gods som eventuellt omdirigeras under strejken nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".