Ett bord med stolar. Kvinna syns i bakgrunden.
ARKIVBILD Foto: Malin Hoelstad / Svd / TT

Prostituerade får eget boende

"Kvinnojourerna kan inte ta emot dem"
1:41 min

Nu i november öppnas ett skyddat boende för kvinnor som befinner sig i prostitution. Göteborg är sist ut av storstäderna med den här typen av boende.

Det är Göteborgs Räddningsmission som genom en satsning har kunnat starta upp det boende där kvinnor som vill komma bort från gatan ska kunna få lugn och ro. Agoras boende, som det just nu kallas, ska också underlätta för kvinnorna som vill ta sig bort från gatan. Det menar Caroline Casco, verksamhets samordnare på Göteborgs Räddningsmission.

– Det liv som de här kvinnorna lever är så normaliserat för dom att de behöver lugn och ro för att fundera på vilka alternativ de har.

Caroline Casco som har jobbat uppsökande med kvinnor som befinner sig i gatuprostitution i 6 år och har sett behovet av ett skyddat boende specifikt för kvinnor i den situationen. Många av kvinnorna har trauman och posttraumatisk stress att hantera. Just därför ska även personalen på boendet utbildas i om hur de bemöter personer i den här livssituationen.

– De kvinnor som jag pratat med som lämnat prostitutionen berättar att man ofta känner sig utsatt på andra kvinnojourer. Dessutom så tar de andra kvinnojourerna oftast inte emot dom, de har så mycket kvinnor som har blivit misshandlade som måste gå före, säger Caroline Casco.

Man är alltså snart färdig för inflyttning i fyrarums lägenheten där tre kvinnor kommer få plats samtidigt. Det är alltså första boendet av sitt slag i Göteborg, en modell som redan finns i både Stockholm och Malmö. Tanken är att kvinnorna ska kunna bo där i upp till en månad, innan det är dags att fundera på nästa steg. Och man välkomnar andra sociala myndigheter som kommer i kontakt med kvinnorna att höra av sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".