Dick Harrison, professor i Histora.
Dick Harrison. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Dick Harrison: Migrationen en resurs - inte ett problem

"Man har valt att blunda för resurserna"
1:59 min

Migrationen till Sverige är en resurs och inte ett problem. Det säger historieprofessorn Dick Harrison efter att ha gått igenom forskningen på området.

Dick Harrison talade under onsdagen vid ett seminarium som Integrationscentrum vid Social resursförvaltning i Göteborg anordnat.

P4 Göteborg träffade honom efteråt och frågade först om det stämmer in på Sverige idag att migrationen är en resurs.

- Det stämmer inte in alls eftersom man valt att blunda för resurserna.

- Man kan i historien se att det finns inte en enda fredlig immigration någonstans på jordklotet som inte har resulterat i långsiktiga vinster, ofta mycket stora för mottagarlandet, säger Dick Harrison.

- Det har man tyckt i Sverige också fram tills de senaste åren då man har bytt ut hela resurstänkandet och bestämt sig för att betrakta alla invandrare som problem i sig.

- Ett fruktansvärt feltänk, anser Dick Harrison. 

Samtidigt saknas det ju jobb och bostäder och många nyanlända kommer inte in på svensk arbets- och bostadsmarknad och hamnar utanför - hur är de då en resurs för samhället?

- När jag säger resurs menar jag först och främst långsiktighet. Bristen i sig kan vara ett incitament till att sätta igång och förändra samhället till det bättre, säger han bland annat.

När blir man en resurs för samhället och inte ett problem och en kostnad?

Det bestämmer vi själva. Vi kan bestämma att problem ska bli resurser idag istället för att bara se dit näsan räcker och tänka till nästa val.

- Jag skulle gärna se att det skedde nu, säger Dick Harrison med bestämdhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".