Lars Bergsten är ordförande i stadsrevisionen.
Lars Bergsten är ordförande i stadsrevisionen. Foto: Erica Hedin

Göteborg går ordentligt med plus

Stadsrevisionen: Ändå svårt se om kommunen hushållar med pengarna
1:28 min

Göteborgs kommuns stadsrevision är inte nöjd med den senaste uppföljningsrapporten eftersom den saknar mål om ekonomisk hushållning.

Lars Bergsten M, ordförande i stadsrevisonen, är tydlig i sin kritik av hur uppföljningsrapporten gjorts.

– Ser man inte om fullmäktige når målen, så är det ekonomiska resultatet ointressant, om jag ska hårddra det hela.

De kommunala bolagen gör ett bra resultat och övrig verksamhet ligger på plus, så prognosen nu är att årets resultat landar på 1.9 miljarder. Men om det inte sätts i relation till om man når målen för verksamheten, så säger det alltså inte så mycket, enligt revisionen.

Jonas Ransgård moderat kommunalråd håller med

– Revisionen har rätt i att om man inte fastställer årliga mål, så kan man ju inte utvärdera annat än när mandatperioden är slut, och det är lite sent.

Är du orolig för ekonomin på riktigt?

– På kort sikt är det inga problem, kommunen har stora tillgångar, men på lång sikt är ett problem om man kör verksamheten med underskott och täcker det med engångspengar, säger Jonas Ransgård. 

Enligt uppföljningsrapporten från kommunens topptjänsteman är den ekonomiska utvecklingen på lång sikt bekymmersam.  

– Vi har i grunden en stark och gedigen ekonomi, säger Ann-Sofie Hermansson, ordförande i kommunstyrelsen, men det är klart att vi har ett jobb att göra, att balansera intäkter och utgifter.

Enligt Lars Bergsten är delårsrapporten ur revisonssynpunkt inte tillräckligt utvecklad.

Problemet är att man har inga kommentarer kring ekonomisk hushållning, av det enkla skälet att man inte har några sådana mål, och vi hade samma problem för ett år sen, det är klart att det är ett bekymmer, säger Lars Bergsten.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".