Avspärrningstejp . Foto: Johan Nilsson/TT Bild
1 av 2
Polisen hittar de allra flesta som försvinner, förutom 5-10 fall om året som förblir försvunna.
polis och logga
2 av 2
Poliskommissarie Torbjörn Edvinsson jobbar på polisens försvunna-enhet. Minst 1000 personer om året anmäls försvunna varje år i Storgöteborg.

1 000 försvunna om året i Göteborg

Ensamkommande svåra fall för polisen
1:44 min

De senaste åren har ungefär 1000 personer anmälts försvunna årligen i Storgöteborg. En grupp som sticker ut är de unga ensamkommande som försvinner från asylboenden.

Ungefär ett par hundra av de som anmäls vara försvunna är unga ensamkommande pojkar som anmäls försvunna av gode män eller migrationsverket. Cirka 200 anmälningar kommer in till polisen om försvinnanden från asylboenden om året.

– Det är mycket ensamkommande flyktingbarn som inte vill vara på sitt boende, säger Torbjörn Edvinsson, poliskommissarie och gruppchef på försvunnagruppen 1 på enheten för försvunna personer i Storgöteborg.

En annan stor grupp som polisen alltmer tvingas avsätta resurser på för att hitta är unga personer som inte mår särskilt bra. De vill inte vara hemma och väljer att helt enkelt försvinna utan att meddela föräldrarna.  Det kan komma in minst ett par sådana ärenden i veckan till polisen. I dessa ärenden hittar polisen dem oftast efter några dagar.

– Hade vi sluppit den typen av anmälningar hade vi kunnat fokusera på det vi verkligen behöver lägga kraft på, säger Torbjörn Edvinsson.

Förra året gjordes 1038 anmälningar om försvunna personer till polisen i Storgöteborg. Siffran för fem år sedan, år 2011, visar att det var ett par hundra färre anmälningar.  hittills i år, till och med oktober, hade polisen fått in 918 anmälningar om försvinnanden i polisområde Storgöteborg.


I de allra flesta fall hittas de försvunna, förutom 5-10 ärenden som inte blir uppklarade.
De unga ensamkommande som försvinner från asylboenden och som saknar nätverk är svåra att hitta. De saknar ofta nätverk och polisen saknar spår att följa. Dessa ärenden tvingas man lägga på hög.

– Man kommer till en viss gräns, sen blir de liggande, men ärendena lever.

Men ni är inte så aktiva där?

–  Nej, vi är aktiva så länge vi kan vara aktiva, säger Torbjörn Edvinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".