Stora Torget framför kommunhuset
Framför det rosa kommunhuset blir det protestmöte. Foto: Jazz Munteanu/Sveriges Radio

Protest mot förslag att sälja ut allmännyttan i Alingsås

Morgan Melgaard PRO: "Försvara allmännyttan"
1:23 min

Ett förslag om att sälja ut var tredje lägenhet i kommunala Alingsåshem har upprört fyra pensionärsorganisationer i Alingsås som idag lördag samlar till ett protestmöte på Stora Torget framför kommunhuset klockan 13.

Ett förslag om att sälja ut var tredje lägenhet i kommunala Alingsåshem har upprört fyra pensionärsorganisationer i Alingsås som idag lördag 12 nov samlat till ett protestmöte på Stora Torget framför kommunhuset klockan ett.

Det trots att det ser ut som att förslaget inte godtas i första vändan av kommunfullmäktige. Morgan Melgaard är aktiv i Alingsås PRO:

– Frågan är ju under beredning och sen att man inte är överens, utan att måste skjuta på detta, det innebär ju inte att frågan är helt avförd utan man flyttar problemet framför sig och då anser vi att det är viktigt att visa på den opinion som finns att försvara allmännyttan. 

För en utförsäljning skulle höja hyrorna är pensionärsorganisationerna övertygade om. Socialdemokraten Joakim Järrebring är kommunstyrelsens ordförande i Alingsås:

– Vi har ju motsatt oss de här förändringarna som har genomdrivits från den samlade oppositionen och eftersom vi rödgröna styr i minoritet i kommunen så har vi hamnat i den här situationen med högre krav på soliditet samtidig som ökad byggnation, har lett Alingsåshems styrelse att man måste avyttra för att bygga nytt.  

Men frågan är alltså ännu inte avgjord:

– Den rödgröna ledningen fick gehör för ett förslag på återremiss i kommunstyrelsen, så som det ser ut när frågan ska prövas i fullmäktige så kommer förslaget att vara återremiss för ett nytt politiskt arbete, där vi förhoppningsvis kommer ändra ägardirektiven. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".