Nordens första elbilsmässa, med alla bilmärken och olika laddsystem som finns på marknaden, hålls i Eriksbergshallen i Göteborg under helgen.
Nordens första elbilsmässa, med alla bilmärken och olika laddsystem som finns på marknaden, hålls i Eriksbergshallen i Göteborg under helgen. Foto: Adam Ihse/TT.

Allt om elbilen på elbilsmässa i Göteborg

Elbilar måste förstås laddas
1:08 min

I helgen pågår elbilsmässan eCarExpo i Eriksbergshallen i Göteborg. Där man bland mycket annat diskuterar utbyggnaden av laddningsstationer längs landets vägar och i städerna.

– Göteborg har kommit långt vad gäller infrastrukturen för laddningsstationer jämfört med andra städer, säger projektledaren för Trafikkontoret Alexander Sjöberg.

eCarExpo är Nordens första renodlade bilmässa som nu har gjort ett stopp i Eriksberghallen i Göteborg denna helg.

Man lägger fokus på hur långt utbyggnaden av nätet av laddningsstationer kommit.

Alexander Sjöberg ger exempel på hur arbetet gått framåt i Göteborg .

– Vi har arbetat med snabbladdare där man kan fylla upp batteriet på väldigt kort tid. Och så prioriterar vi hemmaladdning eftersom man måste kunna ladda bilen där den vanligtvis står.

Mazdak Haghanipour jobbar på bolaget Power circle som är en intresseorganisastion för främjandet av elbilar.

Han vill ha ett bättre samarbete med kommunerna för fler laddningsplatser.

– Alla måste vara med på banan: kommuner, fastighetsägare och alla andra för nu finns bilarna på marknaden. Det finns de som köper elbilar och kör dem och de måste ju ha någonstans där de kan ladda sin bil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".