Bertil Moldén, vd Bil Sweden.
1 av 3
Det finns ingen ”silver bullet” som löser alla biltrafikens klimat- och miljöproblem, enligt Bertil Moldén, vd för Bil Sweden. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio
Mazdak Haghanipour på Power Circle.
2 av 3
Våra prognoser tyder på en miljon laddbara bilar på svenska vägar 2025, enligt Mazdak Haghanipour på Power Circle. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
Fredrik Sandberg på tidningen Elbilen i Sverige.
3 av 3
Elbilen är perfekt för glesbygden där mackarna har lagt ner, säger Fredrik Sandberg på tidningen Elbilen i Sverige. Foto: Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Olika syn på möjlig elbils-boom

"Tror inte att det finns en silver bullet"
3:26 min

Nu i helgen pågår Nordens första renodlade elbilsmässa, i Göteborg. Men åsikterna går isär om huruvida elbilen kommer bli den stora lösningen på biltrafikens klimat- och miljöproblem.

Ekot mötte två av de redan frälsta på eCar Expo i Göteborg där utställare visar upp ett 30-tal olika elbilar.

– Det här är verkligen framtiden, utbrister Mazdak Haghanipour på elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle.

– Dels finns redan mycket intressanta bilmodeller ute att titta på, men sedan kommer också väldigt intressanta produkter framgent. Rena batteribilar med lång räckvidd som man kan köpa utan att ruinera sig, säger Fredrik Sandberg, chefredaktör för tidningen Elbilen i Sverige.

Runt 14 000 elbilar och laddhybrider lär säljas i Sverige 2016, enligt branschorganisationen Bil Sweden. De laddbara bilarna står för inte ens 4 procent av nybilsförsäljningen, men det ökar snabbt från låga nivåer och tyder på en kommande elbils-boom i Sverige.

– Våra prognoser säger att 2025 kommer vi ha en miljon laddbara fordon på vägarna, vilket är ungefär en fjärdedel av de fordon som finns idag, säger Mazdak Haghanipour på Power Circle.

Att köra med en elbil ger inga utsläpp av vare sig koldioxid eller farliga partiklar, till skillnad från en bil som går på bensin eller diesel. Men Bertil Moldén, vd på Bil Sweden, varnar för att se elbilen som den enda lösningen på fordonstrafikens klimat- och miljöproblem.

– Jag tror inte att det finns en "silver bullet" som löser miljö och utsläpp. Det är en lösning, med elektrifiering, men vi har ju många andra bränslen.

– Preem i Sverige, exempelvis, är duktig på tallolja eller tallbensin. Vätgas kan vara ett annat bränsle. Biogas har vi varit duktiga på och ED95, alltså etanol för tunga fordon med 95 procents inblandning. Jag skulle säga att el är ett av tio olika bränslen, säger Bertil Moldén till Ekot.

Men är det så att vi har för stor tilltro på att det här ska lösa inte minst klimatproblem, men även utsläpp av farliga ämnen i storstäderna?

– Då kommer vi tillbaka till livscykelanalysen. Hur producerar man elen? Sverige och Finland är världsledande när det gäller ren el. Tyskland, till exempel, som har brunkolsel ska inte ha elbilar!

– Om vi håller oss till lilla Sverige; ja, det är klart att det är en fantastisk lösning! Produkterna finns här. Personbilar, lätta lastbilar, tunga lastbilar, bussar. Problemet är att de är för dyra just nu, säger Bil Swedens vd.

Men priserna på batterier, som är den stora bulken av kostnaden i en elbil, sjunker ganska dramatiskt. Finns det ett läge, som du ser det, där elbilen kan bli en Svensson-bil?

– Ja, om tio år.

Men det dröjer så länge...?

– Ja. Men det goda med tjänstebilsreglerna är att de fornerar marknaden med treåriga bilar som har fallit 50 procent i värde. De är ju oerhört attraktiva när de kommer ut på marknaden. Så vi bygger från en låg nivå, men det går med en exponentiell hastighet, säger Bertil Moldén.

Utsläppen från inrikes transporter i Sverige bör minska med minst 70 procent till 2030, enligt Miljömålsberedningen.

Sex myndigheter håller just på att utforma en nationell strategi för hur Sverige ska få en fossilfri transportsektor.

Den nuvarande supermiljöbilspremien vill regeringen senast i juli 2018 ersätta med ett nytt system som ska ge en bonus till bilar med låga eller inga utsläpp, men straffa köp av stora, bränsleslukande bilar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".