Göteborgs hamn. Containrar på kajen. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Storstrejk hotar i Göteborgs hamn

"Kommer få stora konsekvenser för svenskt näringsliv"
1:47 min

Om det inte presenteras en lösning lägger hamnarbetarna ner arbetet i tre dagar, med början i eftermiddag.

En större strejk i Göteborgs hamn är under uppsegling.

– Det kommer att få mycket stora konsekvenser, säger Joakim Ärlund, vd på Sveriges Hamnar. 

Runt 50 procent av all containertrafik i Sverige går via Göteborgs hamn. Och en strejk kommer att göra att bara runt en tredjedel av driften kommer att vara i gång, enligt Joakim Ärlund.

Dessutom har Hamnarbetarförbundet lagt en blockad på andra hamnar som innebär att dessa inte får hantera gods som skulle ha lastats av eller på vid APM Terminals i Göteborg. 

Hamnarbetarförbundet menar att den danska arbetsgivaren lägger sig i det fackliga arbetet och vill bland annat ha ett fristående kollektivavtal. Men det säger arbetsgivaren nej till med hänvisning till att ett sånt kollektivavtal skulle konkurrera med det redan befintliga avtalet med Transportarbetarförbundet. 

– Vi vill ha en normal svensk förhandlingsordning där vi själva utser vilka och hur många som får komma på mötena och vi vill ha kvar den skyddsorganisation som vi har haft de senaste 40 åren, säger Erik Helgesson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet. 

– Och vi har några sakfrågor som man egentligen skulle kunna lösa på några timmar som vi har bråkat om i nästan, säger han. 

Förhandlingar pågår in i det sista. Men om ingen lösning nås bryter strejken mot containerhamnen APM Terminals i Göteborg ut klockan 14 på tisdag — och enligt Sveriges hamnar kommer effekterna på export och import kommer att bli högst kännbara. 

Strejken ska pågå fram till och med klockan elva på fredag

P4 Göteborg har sökt APM Terminals VD för en kommentar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".