Patrik Nordgren
Patrik Nordgren Foto: Simon Rissvik/Sveriges Radio

Han samlar in pengar för ALS-sjuka Malin

"Dom spelar rysk roulette med hennes tid"
2:40 min

Nyligen uppmärksammade P4 Göteborg ALS-sjuka Malin Malmqvists situation. En insamling för att hjälpa familjen har hittills fått in 200 000 kronor.

Malin Malmqvist, 37 år, lider sedan tre år tillbaka av den dödliga och obotliga sjukdomen ALS. Hon kan inte tala, äta eller svälja och hon vårdas på en akut rehabiliteringsavdelning för ryggmärgsskadade på Sahlgrenska. Hon är nästan helt förlamad och behöver mycket hjälp.

Tidigare i somras fick hon komma hem tre gånger men sedan blev det stopp. Sedan början av augusti har hon bara varit hemma två gånger.

Det är oklart varför hon inte kan få komma hem. Bemanningen är densamma som i somras men det kan handla om att kompetensen inte är densamma. Hon väntar nu på att få flytta in i en specialutrustad lägenhet nästa månad. 

En av dom som lyssnade på inslaget var Patrik Nordgren. Han har engagerat sig för Malin och hennes familj.

– Jag satt hemma och lyssnade med min fru. Vi tog båda illa vid oss. Hon blir sviken både av sjukvården och Partille kommun. Dom spelar rysk roulette med hennes tid.

Patrik Nordgren har ett stort kontaktnät och när han frågade om folk ville vara med och hjälpa familjen blev gensvaret mycket stort. 200 000 kronor har hittills samlats in.

– Tanken är att pengarna ska hjälpa Malin kan få komma hem till sina barn så fort som möjligt, kanske kan Malins man vara hemma hos barnen utan att behöva tänka på räkningar och andra kostnader. Kanske kan han lägga sin kraft och tid på Malin som behöver det, säger han.

Han berättar också att engagemanget från både privatpersoner och företag är enormt. Folk erbjuder sig att komma från hela Sverige för att hjälpa familjen och företaget vill också bidra bland annat med aktiviteter för barnen. 

– När dagen kommer då man själv behöver hjälp så lämnas man åt sitt öde. Det är det som fångat människors uppmärksamhet. Ensam kan man inte göra allt men många kan bidra.

Insamlingen fortsätter månaden ut. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".