Man som håller sitt huvud
Allt fler blir sjukskrivna på grund av stress Foto: Janerik Henriksson/TT

Alltfler sjukskrivna på grund av stress

HR-strateg i Alingsås: Vi jobbar aktivt med frågan men vi har definitivt mer att göra
0:55 min

Antalet sjukskrivna på grund av stress i arbetslivet har dubblerats på sex år. Värst är det i Västra Götaland och i synnerhet Alingsås kommun.

Det visar en stor undersökning som tidningen Kommunalarbetaren gjort. Tidningen har granskat hur stressrelaterade sjukskrivningar ökat mellan 2009 och 2015. På dessa sex år har antalet sjukskrivna på grund av stress mer än dubblerats. 

Flest sjukskrivna med stress som grund är det proportionellt sett i Alingås kommun. Där är 266 personer eller över en procent av de 23 000 arbetsföra invånarna sjukskrivna på grund av stress. 

Statistiken avser anställda hos både privata och offentliga arbetsgivare, därför tycker Maria Wallmyr, HR-strateg på Alingsås kommun att man bör vara försiktig med att peka ut kommunens arbetsplatser som extra stressiga. 

– Tittar man totalt sett på Alingsås kommun så kanske vi sticker ut, men om vi tittar på Alingsås kommun som arbetsgivare ser vi inte att vi sticker ut när det gäller att toppa landets listor över sjukfrånvaron. 

– Men med tanke på att vi har höga sjuktal har vi mer att göra, säger hon. 

Kommunalarbetaren har använt statistik från Försäkringskassan och SCB och kan hos kommunalanställda se en hög risk för stress bland exempelvis vårdpersonal, behandlingsassistenter, fordonsförare och fritidsledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".