Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kvinna som håller en fana
1 av 2
Julia Lindberg Foto: Hasse Andersson/Sveriges Radio
Utdrag ur strejkvarslet handlar inte om att konkurrera med Transports kollektivavtal.
2 av 2
Utdrag ur strejkvarslet. Hamn4 vill inte konkurrera med Transports kollektivavtal. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Sympati för hamnstrejken

"Vi är här för att sympatisera med våra kollegor"
1:51 min

Hamnarbetarförbundet får stöd för sin tredagarsstrejk från både svenska och danska hamnarbetare. Danska hamnarbetare har stoppat Volvogods i Århus.

Idag på hamnstrejkens andra dag så fick Hamnarbetarförbundet stöd från hamnarbetare från andra svenska hamnar och även från flera danska hamnar, där danska hamnarbetare stoppat konfliktsmittat Volvogods.

Som stöd vid Port 4 vid containerhamnen var också Julia Lindberg som jobbar i bilhamnen och som också är styrelseledamot i Hamn4an:

– Vi är här för att sympatisera med våra kollegor. Det vi begär är inte så mycket. Att det kommer folk från andra länder betyder väldigt mycket för oss, vi hoppas kunna stötta dom om dom får problem i framtiden, säger hon och fortsätter: 

– Den viktigaste frågan är att tillkännage oss som ett fackförbund. De vill egentligen inte ha med Hamn4an att göra.

Uppgifter till P4 Göteborg säger att vd:n på APM Terminals, Henrik Kristensen, har sagt till hamnarbetare att han bara vill se en fackförening i hamnen, Transport, och att han istället för 80 procent fast anställda hamnarbetare, bara vill ha 20 procent. Uppgifter som han kraftfullt dementerar via SMS till P4 Göteborg. "Vi respekterar alle fack" skriver han.

En av de danske hamnarbetarna på plats i dag var John Harrisson:

– I Aarhus har vi en hamnterminal som de också har i Göteborg och naturligtvis stöttar vi våra kamrater. 

Ni har stoppat Volvo-gods i Aarhus? 

– Vi har sagt att vi hanterar inte konfliktsmittat gods från Göteborg. Alla hamnarbetare i Danmark stödjer helt och hållet den här konflikten. Vår ordförande var här i går och visade sitt stöd. 

P4 Göteborg har tidigare berättat att efter APM Terminals tog över driften av terminalen så har Unionen lagt ner sin klubb, då det inte går att bedriva facklig verksamhet där, och att även Transport vittnar om att företaget exempelvis vill styra den fackliga informationen.

Enligt strejkvarslet till APM Terminals, Sveriges Hamnar och statliga Medlingsinstitutet så vill Hamnarbetarförbundet ha kollektivavtal i frågor som INTE regleras i det avtal Transport har med Sveriges Hamnar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".