Göteborgs tingsrätt. Foto: Peter Stenberg / Sveriges radio
Hyres- och arrendenämnden beslutar om fortsättningen i Göteborgsstrandningen. Foto: Foto: Peter Stenberg / Sveriges radio

I dag beslutar hyresnämnden om privata hyror

Hyresgästföreningen: Det här ska parterna kunna lösa utan hyresnämnden
2:01 min

Efter att parterna haft kontakt så beslutar Hyresnämnden idag om rättsprocessen ska fortsätta eller om parterna ska återuppta traditionella förhandlingar.

I den så kallade Göteborgsstrandningen har hyrorna för drygt 40 000 privatägda lägenheter hamnat hos hyresnämnden som hittills bara hunnit med några få. I förra veckan presenterades protokoll, som enligt Hyresgästföreningen bevisade att förhandlingar mellan parterna redan hade återupptagits och att hyresnämnden i så fall inte är behörig att pröva frågan.

Fastighetsägarna GFR som företräder värdarna kommenterar protokollen i ett mejl till P4 Göteborg:

”Fastighetsägarna anser att de två mötena som ägt rum varit allmänna förlikningsdiskussioner av informell karaktär i syfte att kunna hitta en plattform för att se om möjligheterna finns att på sikt nå en lösning. Fastighetsägarna menar att hyresförhandlingarna därmed inte återupptagits.”

Carl Johan Bergström förhandlingsstrateg hos Hyresgästföreningen är av en annan åsikt.

– Enligt från vår inställning så finns det inte informella samtal. Antingen så förhandlar vi eller så förhandlar vi inte. Sedan kan vi ju träffas i en korridor eller på stan och säga hej och det är möjligtvis något som är ett informellt samtal. Men sitter vi och förhandlar så är det förhandlingar och det är precis vad de här protokollen visar, att det varit förhandlingar, säger han.

Man kan alltså inte både ha en fortsatt rättsprocess i hyresnämnden samtidigt som man för egna förhandlingar med varandra. Torsdagens beslut gäller alltså om hyresnämnden anser att parterna haft formella förhandlingar eller inte.

Om hyresnämnden går på Hyresgästföreningens linje försvinner möjligheten att fortsätta rättsprocessen om hyrorna för de drygt 40 000 hushållen i hyresnämnden. Om de går på Fastighetsägarnas linje fortsätter arbetet med att besiktiga lägenheter i den takt som är uppsatt av hyresnämnden och rättsprocessen fortsätter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".