Landshövdingehusen i Gårda ligger alldeles bredvid E6.
1 av 2
Kvarteret Cedern , bilden tagen söderut, i Gårda, ett av tre kvarter ( Lejonet, Cedern och Eken ) som kommer rustas upp . Foto: Erica Hedin/Sveriges Radio
Baksidan på ett stort gult hus
2 av 2
Baksida kvarteret Lejonet där Klätterfabriken idag bl.a finns som nu inkluderas i satsningen på Gårda. Foto: Erica Hedin/Sveriges Radio

Hotade hus i Gårda räddas

Ulf Kamne (MP): Hyran ska höjas med högst 500 kronor per lägenhet
1:08 min

De nedgågna landshövdingehusen i gamla Gårda räddas. På måndag fattar fastighetsnämnden beslut i ärendet men Ulf Kamne (MP) är övertygad om att det blir ja.

Husens framtid har varit oklar sedan 80-talet, men enligt ett nytt förslag ska det planeras en avlång fastighet längs med Kungsbacka-leden. Den kommer fungera som bullerskydd och ge en bättre boendemiljö.

– Nu är det är ruffigt med dålig kvalité. Mycket behöver göras och det ingår i överenskommelsen med Bo-Trygg att husen ska rustas upp så dom kan stå i hundra år till, säger byggnadsnämndens ordförande och miljöpartisten Ulf Kamne. 

– Enligt överenskommelsen ska hyran höjas med  högst 500 kronor per lägenhet så det förutsätter att det är ganska små renoveringar.  Man kommer till exempel behålla planlösningar där toaletter finns i  svalen, enligt byggnadsnämndens ordförande, miljöpartisten Ulf Kamne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".