Trafiken i Göteborg och man vid haga nygata
1 av 2
Henrik Nystedt är miljöutredare på Göteborg stad. Foto: Björn Larsson Rosvall TT/Kristian Risenfors
Man som står vid Haga nygata
2 av 2
Magnus Björnson tycker att grannens musik är värre än trafiken. Foto: Kristian Risenfors

Bullret som kostar miljarder

”Jättejobbigt! Jag tål inte så mycket ljud”
6:08 min

Buller från framförallt trafik är skadlig för människor. Enligt uträkningar från miljöförvaltningen kostar bullret Göteborg 1 miljard varje år.

Uträkningarna baseras bland annat på sänkta fastighetsvärden på grund av buller men också produktionsbortfall. Buller leder till sjukdomar som leder till sjukskrivningar.

Göteborg stad har satt upp mål i sitt arbete mot buller. Målen är uppdelade i tre kategorier; boendemiljö, miljön utanför skolor och förskolor och ljudmiljön i stadsparkerna.

– De två första kategorierna klarar vi. Stadsparkerna är svårare. Målet är 50 decibel men bara 64 procent av stadsparkerna uppfyller det. Men det är svårt att klara om man inte vill hägna in alla parker, säger Henrik Nystedt som är miljöutredare på Göteborg stad.

En som inte mår bra av buller i staden är Touran Taherian.

– Det är jättejobbigt! Jag tål inte så mycket ljud. Jag håller mig inne på dagarna och stänger alla dörrar. Jag sover inte så bra på nätterna heller, bullret hörs ändå, säger hon.

Magnus Björnson har inte lika ont av bullret.

– Jag lugnas ibland av buller. De kommer rysningar på huvudet. Bilar som kör på en våt väg kan vara avslappanande. Men i annat fall störs jag mest av bastrummorna från grannarsans stereomusik.

Är det värre än bilar och spårvagnar?

Absolut, säger Magnus Björnson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".