Mycket trafik och luftföroreningar i kIna
Kraftiga luftföroreningar i Beijing, Kina. Foto: Andy Wong/TT

Resistenta bakterier spridda i stadsluft

Förorenad stadsluft pekas nu ut som en tänkbar spridningskälla för resistenta bakterier, enligt forskare i Göteborg.

Luftprover från Peking innehåller dna från gener som gör bakterier resistenta mot de mest kraftfulla antibiotika vi har.

– Det här kan vara en viktigare spridningsväg än man tidigare trott, säger Joakim Larsson, professor på Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

Bara ett litet antal luftprover studerades och för att generalisera måste forskarna undersöka luft från fler platser. Men i luftproverna fanns en salig blandning av olika resistensgener.

– Särskilt oroande var att vi hittade en rad gener som ger resistens mot karbapenemer, en grupp antibiotika som man tar till vid infektioner orsakade av riktigt svårbehandlade bakterier, säger Joakim Larsson .

Resultaten ger inte svar på om bakterierna, vars dna analyserats, faktiskt var vid liv i luften, och därmed utgjort en verklig fara.

 – Det rimliga att tro är att det är en blandning av levande och döda bakterier, baserat på erfarenheter från andra studier av bakterier i luft, säger Joakim Larsson.

Nästa steg i forskningen handlar om resistens sprider sig via luften från europeiska reningsverk. Forskningen kommer att utföras inom ramen för ett större internationellt samarbetsprojekt där svenska Vetenskapsrådet står bakom stödet till Göteborgsgruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".