Fasad på lägenhetshus
Foto: Hasse Holmberg / TT

Hyresförhandlingar fortsätter i domstol

Hyresgästföreningen: Tråkigt att de inte delar vår uppfattning
1:05 min

Förhandlingarna om hyrorna för 43 000 lägenheter i Göteborg fortsätter i Hyresnämnden. Därmed avslås hyresgästföreningens yrkande.

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och privata fastighetsägare i Göteborg bröt samman i våras och hyrorna för 43 000 lägenheter ska istället avgöras av hyresnämnden.

– Det är naturligtvis tråkigt att hyresnämnden inte delar vår bestämda uppfattning att det inte går att driva en rättslig process samtidigt som det pågår hyresförhandlingar om samma sak, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingsstrateg hos Hyresgästföreningen till P4 Göteborg.

– Det är glädjande att hyresnämnden slagit fast att vi kan ha förlikningssamtal med motparten under tiden som den juridiska processen pågår. Vårt arbete fortsätter, säger Pia Grönquist, chefsjurist på Fastighetsägarna GFR, i ett pressmeddelande.

Hittills har bara ett fåtal ärenden har avgjorts och med denna takt skulle det ta ett par hundra år att hantera.

Sedan parterna träffats i ett möte yrkade Hyresgästföreningen på att parterna återupptagit förhandlingarna och processen i domstol skulle därmed upphöra. 

I dag avslog dock Hyresnämnden Hyresgästföreningens yrkan att räkna det mötet som återupptagna hyresförhandlingar.

Nu fortsätter processen i domstol och det är oklart när alla hyror är klara.

Förhandlingarna om hyrorna i 43 000 lägenheter hos privata värdar i Göteborg fortsätter som tidigare i Hyresnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".