Jens och Mathias diskuterar
Professor i stadsplanering Jens Kvorning besöker Göteborg, där Mathias Holmberg på White arkitekter ska visa runt honom i bland annat Frihamnen Foto: Ida Mikko / Sverige Radio

Stadsliv i fokus för byggandet

"Vi ska skapa offentliga platser tillsammans"
1:44 min

Att ta vara på och uppmuntra kulturen är en av de stora utmaningar som Göteborg står inför just nu med allt som ska byggas inför jubileumsåret 2021.

Stadsbyggandet kan medföra att grupper trängs undan men kan också skapa möjligheter för att fler ska ta del av kultur. Mathias Holmberg, specialist på White arkitekter på social utveckling och hållbarhet menar att man jobbar tätt med staden för att både ta vara på och skapa möjligheter för kultur och stadsliv.

– Vi försöker vara med i arbetet att ta fram och skapa offentliga platser genom samverkan och stötta kommunerna i det.

Arkitektfirman White är en av de största som upphandlas i stadsbyggandet just nu. Mathias Holmberg lyfter fram att man gemensamt med staden vill att kultur och stadsliv ska vara ett av perspektiven som präglar det man bygger.

Vi har på P4 Göteborg tidigare berättat att Stadsbyggnadskontoret satsar alltmer på medborgardialog för att fler ska bli hörda och kunna påverka sin stad. Lyckas man inte med det arbetet finns risken av att områden gentrifieras, alltså att grupper trängs undan från platser när staden förändras.

– Det är viktigt att kommunen har en viktig roll att hjälpa de svagare grupperna och få plats och få värden av den gentrifiering som blir. Så det inte bara är bostadsföretagen som tjänar på att höja hyrorna i efter renoveringar, eller företag, utan att alla gynnas av den förändring som faktiskt blir.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".