En färdtjänstchaufför hjälper en man i rullstol till sin taxi Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Färdtjänsten kan förbättras i Göteborg

"Vi har medlemmar vars resor tog slut i juni"
2:26 min

I år har de som är beroende av färdtjänst inte kunnat ansöka om extraresor när deras tilldelning tagit slut. Men på torsdag tas frågan upp i Trafiknämnden och då kan extraresorna införas igen.

Alireza Alipour är ordförande för de synskadades riksförbund i Göteborg. Han välkomnar förslaget, men säger att det inte är tillräckligt.

– Vi har medlemmar vars resor tog slut i juni redan. Och det är klart att man grips av en desperation och att man blir ledsen. För helt plötsligt har man ingen möjlighet att ta sig ut längre, säger Alireza Alipour, ordförande i Synskadades riksförbund i Göteborg.

Under året har flera av Synskadades riksförbundets medlemmar i Göteborg hört av sig till förbundet för att deras tilldelning av fritidsresor på färdtjänsten tar slut långt innan året är slut.

Idag kan man som mest bli tilldelad 312 resor per år, men det räcker inte för alla och eftersom det inte finns någon möjlighet att ansöka om extraresor sedan årsskiftet får de då förlita sig på till exempel vänner och familj för att till exempel kunna träffa vänner eller handla mat.

Men på torsdag kan Trafiknämnden ta beslutet att återigen införa extraresor. Socialdemokraten Johan Nyhus (S) är ordförande i trafik och färdtjänstnämnden.

– De som reser väldigt mycket med färdtjänsten har ett behov och då räcker inte de resorna som vi har i tilldelningen.

– När vi nu har ett ekonomiskt utrymme även på längre sikt så tycker vi inte att den här gruppen ska behöva begränsa sig. Det är ingen stor grupp, men just dem ger vi nu möjlighet att ansöka om extraresor, säger Johan Nyhus.

Enligt förslaget ska det gå att ansöka om max 52 extraresor per år. En klar förbättring, enligt de synskadades riksförbund i Göteborg. Men helst hade förbundet sett att systemet med begränsat antal resor skrotas helt och hållet. 

– Hur mycket ska vi hålla på att dutta med tjugo reser hit och femtio resor dit. Det är ju inte riktigt så vi gör med människor som inte har någon funktionsnedsättning.

– Vi efterlyser en större debatt om en helhetssyn om hur vi vill ha det med färdtjänsten. Jag tror att färdtjänsten i Göteborg behöver en operation, snarare än många doser av smärtstillande, säger Alireza Alipour.

Men att införa fria resor är inte aktuellt just nu, säger Johan Nyhus.

– Jag har förståelse för att de önskar ett obegränsat system, men det kan vi inte riktigt erbjuda ekonomiskt. Det kan man tycka är synd, men som politiker har jag också ansvar att hålla i de ekonomiska förutsättningarna.

–Det blir väldigt dyrt att släppa de här systemen fria och de pengarna har vi inte riktigt, säger Johan Nyhus. det är det ansvaret jag har som politiker att också hålla i de ekonomiska förutsättningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".