Miriam Bryant. Foto: Madeleine Blidberg/SR
Miriam Bryant. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio.

Miriam Bryant är Årets Unga Sverigefinne

Miriam Bryant skickar hälsning
1:42 min

Årets Unga Sverigefinne blev sångerskan Miriam Bryant. Genom att berätta om sina finska rötter har hon lyft många unga sverigefinnars självkänsla.

Miriam Bryant är uppvuxen med en finsk mamma och engelsk pappa i Utby utanför Göteborg.

Jag har alltid pratat finska med min mamma och engelska med min pappa. Svenska har vi inte talat hemma, eftersom mina föräldrar talade engelska sinsemellan.

Miriam Bryants karriär tog fart redan för några år sedan, men genombrottet kom senaste höst när hon deltog i TV4:s program Så mycket bättre.

Finskan är en rikedom

Miriam Bryant är stolt över sin finska bakgrund och tacksam att hon förstår och kan uttrycka sig på finska. Hon är ändå ledsen att hon inte kommer så nära det finska språket som hon skulle vilja.

– Det är tråkigt att min personlighet inte kommer fram när jag talar finska. 

Priset

Årets Unga Sverigefinne har under det gångna året betonat och lyft fram den sverigefinska identiteten, varit en förebild eller gjort något betydande som berört många och spridit glädje och kraft. Priset har delats ut sedan 2011.

Finalisterna 2016

De nominerade till Årets Unga Sverigefinne 2016 var musikern Miriam Bryant, dansaren och världsmästaren i bangolf Derice Shumilov Susoho och programledarna i SVT:s Finnomani Lina Puranen och Maija Waris.

Årets Unga Sverigefinne 2011-2015

2015: Charissa Martinkauppi, pjäsförfattare, regissör, Boden
2014: Viktor Fors Mäntyranta, musiker och dokumentärfilmare, Göteborg
2013: Bianca Kronlöf, skådespelare, komiker, Stockholm
2012: Annika Hirvonen, miljöpartiets kommunfullmäktige i Sundbyberg
2011: Lina Puranen, kulturproducent, Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".