När bild på en person som tar av sig smutsiga handskar. Foto: Liv Widell
Foto: Liv Widell/Sveriges Radio
#P4Västgranskar

Tidigare anställd: Jag orkade inte se eländet längre

1:06 min

Personalen anmälde tandläkaren till Praktikertjänst. När personalen inte fick någon hjälp från Pratikertjänst valde Anette – som egentligen heter något annat – att säga upp sig.

Behandlingarna som patienterna fick var dåliga och tandläkaren missbrukade.

– Jag orkade inte vara kvar. Jag orkade inte se hur patienterna blev behandlade, säger Anette som då hade arbetat med tandläkaren i tre år.

Redan 2013 slog personalen larm om att tandläkaren missbrukade i tjänsten. De kontaktade sin arbetsgivare Praktikertjänst och berättade att det försvann läkarsprit och narkotikaklassad medicin från kliniken.

Jag orkade inte se hur patienterna blev behandlade.

Praktikertjänst besökte mottagningen och de anmälde tandläkaren till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Men trots personalens larm kunde tandläkaren arbeta kvar med sina patienter. Skadorna blev fler och fler.

När Anette upplevde att situationen inte förbättrades sa hon upp sig. Och hon anser att arbetsgivaren Praktikertjänst borde ha agerat annorlunda efter att personalen förklarat hur situationen på tandläkarkliniken var.

– De skulle ha tagit tandläkaren ur tjänst och ordnat någon annan istället. Det tycker jag skulle ha varit steg ett, säger hon.

När skulle de ha gjort det?

På en gång när vi slog larm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista