Adrijan Bogdanovski, Iman Zainel och Andrea Simonovic Pajovic från Svartedalsskolan framför biografen Draken.
Adrijan Bogdanovski, Iman Zainel och Andrea Simonovic Pajovic från Svartedalsskolan. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Elever gör film om skolan i Göteborg

"Man får verkligen tänka efter vad man tycker"
1:33 min

Högstadieelever i tre Göteborgsskolor gör den animerade adventskalendern "24 filmglimtar" om skolan. Inspirationen kommer från boken Fuck Skolan.

Inspirationen till adventskalendern kommer från boken Fuck Skolan! av författaren Eija Hetekivi Olsson. 

Utgångspunkt för boken var de många skolbränderna i Göteborg 2014.

Nu har åttondeklassare i Svartedalsskolan, Sannaskolan och Drakbergsskolan jobbat fram den animerade adventskalendern med hjälp av animatören Erik Löfdahl. Smygvisining var det i onsdags på biografen Draken.

- Det har varit lärorikt att göra filmerna. Man får verkligen tänka efter vad man tycker om skolan och vilka problem det finns.

- Jag tycker det var bra för då ser vi våra åsikter. Det är inte så att rektorerna kommer och frågar.

- Här visar vi vad som är bra och vad som är dåligt med skolan så att politiken och lärarna får veta hur vi lever och har det i skolan. 

Det är några av synpunkterna från Adrijan Bogdanivski, Iman Zainel och Andrea Simonovic Pajovic i Svartedalsskolan som P4 Göteborg träffar på Draken strax före premiärvisningen av 24 filmglimtar om skolan.

Alla tre gillade att läsa och diskutera boken Fuck Skolan!. 

- Det var bra det de sa. Då fick jag se hur det var i vissa skolor och om andra hade samma problem. Alla elever har det inte alltid bra och vågar inte uttrycka sig.

Författaren Eija Hetekivi Olsson och fotografen Jerker Andersson blir båda glada och imponerade när de hör Adrijan, Iman och Andrea. 

- Det är helt fantastiskt. Det är elever med enorma krafter. Livgivande! Nu kan de vuxna bara lyssna, säger Eija och Jerker.

Från den 1 december kan högstadieelevernas adventskalender med de 24 filmglimtarna om skolan ses på Skolbios Facebook.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".